Az MNB hétfői kamatdöntő ülésén a tartáson kívül más javaslat nem volt és egyhangúan szavaztak a tanács tagjai - mondta Simor András jegybankelnök. A tartás alapjául szolgált, hogy a tanács véleménye szerint továbbra is érvényes a márciusi inflációs jelentés alappályája, miszerint 2012 végére megvalósulhat a 3 százalékos inflációs célszint változatlan kamatkondíciók mellett. Azóta érkezett két inflációs adat, ezek azonban nem írták felül az elképzeléseket. Ugyan a nyersanyagárak márciushoz képest tovább növekedtek, de a gyenge kereslet és a magas munkanélküliség továbbra is fegyelmezi az árazási és bérezési döntéseket - mondta Simor a döntés utáni sajtótájékoztatón.

Az MNB márciusi előrejelzésében azzal a kockázati forgatókönyvvel számolt, hogy az élelmiszerek drágulása erősebb másodkörös hatásokhoz vezet. Az inflációs adatok szerint ugyan gyorsabbnak tűnik a begyűrűzés, és ez erősíti a felfelé mutató kockázatokat, ám a belső fogyasztás vártnál lassabb bővülése és a Széll Kálmán Terv, valamint a konvergenciaprogramban lefektetett intézkedések nyomán lassabb lehet a fogyasztás kilábalása. Ezért, közép távon tartható az inflációs jelentés pályája - fogalmazott az MNB elnöke.

A múlt heti GDP adatok kapcsán Simor kiemelte: meglepetés nem érte a jegybankot, de a kibocsátási rés a teljes előrejelzési horizonton negatív maradhat, ami lenyomja az inflációt.

A kamat jövőbeni pályájára vonatkozóan semmilyen utalást nem tett az elnök, arra hivatkozva, hogy júniusban publikálják az MNB friss inflációs jelentését.