A rendezvényről kiadott jegybanki közlemény szerint Simor András kitért arra is, hogy a hazai pénzügyi rendszer jelenleg nem képes támogatni a gazdaság fellendülését. Hangsúlyozta: bár a magyar gazdaság egyensúlyi helyzete az elmúlt időszakban sokat javult, a magas hitelállományok miatt az ország sérülékenysége még sokáig megmarad.

Az MNB elnöke kifejtette: a jegybank legutóbbi inflációs jelentésének alappályája szerint 2012 végére a jegybank inflációs célja további szigorítás nélkül is elérhető. Szólt arról is, hogy az inflációs kilátásokat ellentétes folyamatok alakítják: míg a gazdaságot érő költségsokkok - például az olajár emelkedésének hatására - inflációs nyomással járnak, addig az alacsony belső kereslet, és a munkaerő-piaci helyzet fékezi azok érvényesítését az árakban.

A jegybank elnöke az MNB legfrissebb stabilitási jelentésének megállapításait ismertetve elmondta: a hazai pénzügyi rendszer sokk-ellenálló, ugyanakkor nem képes támogatni a gazdasági fellendülést. Hozzátette: ebben szerepet játszik a bankok gyenge hitelezési képessége és hajlandósága is.