Siófok a nyerő, nagyot bukott Sopron

A legnépszerűbb úti cél Siófok volt tavaly – derült ki a Szallas.hu 2012 egészét összesítő statisztikájából. Nem meglepő, hogy az olcsó szállást keresi a magyar, miközben egyre több a foglalás az elő- és utószezonban.
NAPI, 2013. január 15. kedd, 09:26
Fotó: Napi.hu

Tavaly átlagosan 3,14 főre szólt egy szállásfoglalás, ami csaknem 20 százalékos növekedést jelent az együtt utazók számában 2011-hez képest - derül ki a Szallas.hu legfrissebb statisztikáiból. Ezzel összhangban csökkent az érdeklődés a hotelek iránt, míg az apartmanok és vendégházak népszerűsége növekedett a tavalyi évben. "A jelenség mögött valószínűleg költséghatékonysági szempontok állnak" - magyarázta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője.

A Szallas.hu azt is vizsgálta, hogyan változott az üdülési csekk és a SZÉP-kártya felhasználása az elmúlt két évben. A két utalványt együttesen 18 százalékkal több esetben használták tavaly, mint 2011-ben, azonban míg az üdülési csekkel átlagosan 48 ezer forintot fizettek, a SZÉP-kártyával átlagosan 52 300 forintot költöttek 2012-ben.

"Szintén jellemző, hogy bár a pihenni vágyók olcsóbb szálláshelyeket keresnek, ugyanakkor hosszabb időre foglalnak" - tette hozzá Szigetvári József. 2012-ben a foglalások 56 százalékában 5000 forintnál alacsonyabb volt az egy főre és egy vendégéjszakára vetített szállásdíj, ugyanakkor csaknem minden tizedik foglalásnál a drágább, 10 ezer forintnál többe kerülő szállásokat keresték. A Szallas.hu statisztikái szerint átlagosan 2,6 éjszakát töltöttek otthonuktól távol a magyarok, ami mintegy 4 százalékos növekedést jelent.

A 2012-es belföldi foglalások többsége (mintegy 40 százaléka) továbbra is júliusra és augusztusra esett, de az éves eredményekből egyre nagyobb szeletet hasítottak ki az elő- és utószezon hónapjai. Az októberre eső foglalások százalékos aránya például 12 százalékkal, a januáriaké pedig 23 százalékkal növekedett.

Hiába hajrázott jól Hajdúszoboszló

A legnépszerűbb célpontok éves összesítésében régóta két fürdőváros, Hajdúszoboszló és Siófok harcol a vezető helyért. 2011-ben az alföldi megyeszékhely volt a nyertes, és bár a tavalyi év utolsó hónapjában is ez a város bizonyult a legnépszerűbb úti célnak, éves összesítésben Siófok ragadta magához a vezetést. Budapest továbbra is a harmadik helyen áll, Egernek azonban sikerült megelőznie Balatonfüredet. A TOP10-es lista legnagyobb vesztese Sopron volt, amely a 6-ról a 10. helyre esett vissza, a legnagyobb előrelépést pedig Balatonlelle tette, amely a lista utolsó helyéről a hetedikre zárkózott fel.TOP 10 belföldi utazási célpont 2012-ben (Zárójelben a 2011-es helyezések)
1. Siófok (2.), 2. Hajdúszoboszló (1.), 3. Budapest (3.), 4. Eger (5.), 5. Balatonfüred (4.), 6. Gyula (7.), 7. Balatonlelle (10.), 8. Zalakaros (8.), 9. Hévíz (9.), 10. Sopron (6.).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2013.01.15 11:16

mi ez, valami álcázott reklám a website-nak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html