BUX
39138

Siófok a nyerő, nagyot bukott Sopron

A legnépszerűbb úti cél Siófok volt tavaly – derült ki a Szallas.hu 2012 egészét összesítő statisztikájából. Nem meglepő, hogy az olcsó szállást keresi a magyar, miközben egyre több a foglalás az elő- és utószezonban.

NAPI, 2013. január 15. kedd, 09:26

Tavaly átlagosan 3,14 főre szólt egy szállásfoglalás, ami csaknem 20 százalékos növekedést jelent az együtt utazók számában 2011-hez képest - derül ki a Szallas.hu legfrissebb statisztikáiból. Ezzel összhangban csökkent az érdeklődés a hotelek iránt, míg az apartmanok és vendégházak népszerűsége növekedett a tavalyi évben. "A jelenség mögött valószínűleg költséghatékonysági szempontok állnak" - magyarázta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője.

A Szallas.hu azt is vizsgálta, hogyan változott az üdülési csekk és a SZÉP-kártya felhasználása az elmúlt két évben. A két utalványt együttesen 18 százalékkal több esetben használták tavaly, mint 2011-ben, azonban míg az üdülési csekkel átlagosan 48 ezer forintot fizettek, a SZÉP-kártyával átlagosan 52 300 forintot költöttek 2012-ben.

"Szintén jellemző, hogy bár a pihenni vágyók olcsóbb szálláshelyeket keresnek, ugyanakkor hosszabb időre foglalnak" - tette hozzá Szigetvári József. 2012-ben a foglalások 56 százalékában 5000 forintnál alacsonyabb volt az egy főre és egy vendégéjszakára vetített szállásdíj, ugyanakkor csaknem minden tizedik foglalásnál a drágább, 10 ezer forintnál többe kerülő szállásokat keresték. A Szallas.hu statisztikái szerint átlagosan 2,6 éjszakát töltöttek otthonuktól távol a magyarok, ami mintegy 4 százalékos növekedést jelent.

A 2012-es belföldi foglalások többsége (mintegy 40 százaléka) továbbra is júliusra és augusztusra esett, de az éves eredményekből egyre nagyobb szeletet hasítottak ki az elő- és utószezon hónapjai. Az októberre eső foglalások százalékos aránya például 12 százalékkal, a januáriaké pedig 23 százalékkal növekedett.

Hiába hajrázott jól Hajdúszoboszló

A legnépszerűbb célpontok éves összesítésében régóta két fürdőváros, Hajdúszoboszló és Siófok harcol a vezető helyért. 2011-ben az alföldi megyeszékhely volt a nyertes, és bár a tavalyi év utolsó hónapjában is ez a város bizonyult a legnépszerűbb úti célnak, éves összesítésben Siófok ragadta magához a vezetést. Budapest továbbra is a harmadik helyen áll, Egernek azonban sikerült megelőznie Balatonfüredet. A TOP10-es lista legnagyobb vesztese Sopron volt, amely a 6-ról a 10. helyre esett vissza, a legnagyobb előrelépést pedig Balatonlelle tette, amely a lista utolsó helyéről a hetedikre zárkózott fel.

TOP 10 belföldi utazási célpont 2012-ben (Zárójelben a 2011-es helyezések)
1. Siófok (2.), 2. Hajdúszoboszló (1.), 3. Budapest (3.), 4. Eger (5.), 5. Balatonfüred (4.), 6. Gyula (7.), 7. Balatonlelle (10.), 8. Zalakaros (8.), 9. Hévíz (9.), 10. Sopron (6.).