Soha be nem vetett lépéssel mentenék a magyar bort

A rendelkezésre álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a szőlősgazdák hatalmas értékesítési nehézségek elé néznek, ezért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a borlepárlási lehetőség mellett a zöldszüret engedélyezését is kérte a szaktárcától - írja csütörtökön a Világgazdaság, hozzátéve, hogy zöldszüret Magyarországon még soha nem volt, ilyenkor még az érés előtt leszedik a fürtöket.
Szabó Dániel, 2019. május 30. csütörtök, 08:03
Fotó: Pixabay

A nagy bortermelő országok tavaly visszaszerezték azokat a piacaikat, amelyeket elvesztettek a 2017-es gyenge termés miatt, és a magyar termékek ismét kiszorultak ezekről a helyekről, miközben tavaly kimagasló mennyiségű, 3,6 millió hektoliter bor került a magyarországi pincékbe. Emiatt nagyjából egymillió hektoliter bor még vevőre vár, miközben az idei termés is jónak ígérkezik.

A zöldszüret keretében az állam fajtánként és az utóbbi két év termésátlaga alapján hektáronként 800-900 ezer forintot fizet azoknak, akik július 10-ig leszedik a fürtöket. A zöldszüretben nem kötelező részt venni, de június 15. után a gazdálkodók már nem módosíthatnak döntésükön. Aki jégkárt jelentett idén, az az érintett területtel nem vehet részt a zöldszüreti programban.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása az aszály után ugyan jót tett a tőkéknek, azonban kedvez a lisztharmatnak és a gombásfertőzéseknek is. Szakértők arra figyelmeztetik a termelőket, hogy minél gyorsabban kezdjenek megelőző lépésekbe. Ezekről ebben a cikkben írtunk korábban.

HOZZÁSZÓLÁSOK