Pénteken kiderült, hogy az MNB előzetes pénzügyi számláinak adatai szerint az első három negyedévre kumuláltan 181 milliárd forintos többletet mutat az államháztartás egyenlege.

Mivel az októberi EDP-jelentés szerint a kormány mínusz 904 milliárd forintos egyenleggel kalkulál a 2017-es teljes évre, ez azt jelenti, hogy az év utolsó negyedében az államháztartás akár mínusz 1085 milliárd forintos egyenleget is elbír - így is teljesülhet ugyanis a kabinet 2,4 százalékos hiánycélja - írta a portál.

Mindez nem példa nélküli: a múlt év végén is megnyomta a pénzszóró gombot a kormány, akkor az utolsó negyedévben 865 milliárd forintos deficitet sikerült produkálni. Idén viszont még ennél is nagyobb költekezésre van elvileg lehetőség.

A képet azonban árnyalja az, hogy az uniós kifizetéseket idén soha nem látott mértékben előfinanszírozza az  állami költségvetés, így a pénzforgalmi deficit ritkán látott magasságokba emelkedett. A gyakorlatban tehát az államadósság korlátozza idén a kormányt - véli a Portfolio.

Emellett az is kérdéses, hogy a kormány a következő hetekben tud-e találni olyan projekteket, amelyekre el tud ennyi pénz - legalább papíron - költeni.

Címlapkép forrása: Shutterstock