Soha nem látott tüntetésre készülnek a szakszervezetek

Az MSZOSZ és a MOSZ elnöke is azt szeretné, ha minél hamarabb háromoldalú találkozó jönne létre az új Munka törvénykönyvének tervezetéről - írja a hirado.hu.
NAPI, 2011. augusztus 15. hétfő, 11:20
Fotó: Napi.hu

20 éve nem látott demonstrációkra készülnek a szakszervezetek, ha nem sikerül megegyezni a kormánnyal a Munka törvénykönyvének módosításáról - hangzott el a köztévé Ma Reggel című műsorában.

A nyári időszakban nem voltak informális találkozók, a közeljövőben lesznek majd csak tárgyalások, mert a nyáron ezeket nem lehetett összehozni - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. A tervek szerint hamarosan találkoznak Harrach Péterrel és Semjén Zsolttal is. A szakszervezeti vezető szerint, a munkavállalók helyzete olyan lehet majd, hogy nem lesz beleszólásuk szinte semmibe, például, hogy hogyan, mikor mehetnek szabadságra. Hozzátette: Magyarországon olcsó a munkaerő, a magyar munkavállalók az európai uniós bér 20 százalékáért dolgoznak.

A szakszervezeti vezetők szerint nem lehet azt mondani, hogy gonoszság lenne a Munka törvénykönyvének módosítása mögött, viszont Pataki Péter, a MSZOSZ elnöke mégis azt mondta: kitapintható érdekek vezérlik a törvényalkotókat, és a többi között megemlítette: a munkáltatók további, vissza nem térítendő támogatásokban bíznak, és további kedvezményeket szeretnének. A szakszervezeti vezető szerint, ha nem módosítják az általuk ismert törvénytervezetet, akkor egyes szakmáknál, akár 25-30-40 százalékos jövedelemcsökkenés is lehet.

AZ MSZOSZ és a MOSZ elnöke is azt sürgeti, hogy háromoldalú találkozó legyen a Munka törvénykönyv módosításának szövegéről, tehát a kormány a munkáltatók és a munkavállalók egy asztalnál egyeztethessenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK