Soha nem volt ilyen magas a magyar adósság

Az előzetes várakozásoknál is gyorsabban nőtt az államadósság februárban, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adatai szerint az elmúlt hónap utolsó napján 23 392,2 milliárd forint volt a központi költségvetés adóssága, ami nominálisan újabb történelmi csúcs. Az év első két hónapjában a központi költségvetés adóssága 1 393,6 milliárd forinttal nőtt.
Napi.hu, 2014. március 6. csütörtök, 07:11
Fotó: Napi.hu

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) legújabb, előzetes adatai szerint február utolsó napján a központi költségvetés adóssága 23 392,2 milliárd forintot tett ki, ami 1 393,6 milliárd forintos növekedést jelent a 2013 végi adóssághoz képest. Az adósság növekedése a GDP 4 százalékának megfelelő mértékű volt két hónap alatt. Az ÁKK egy héttel korábbi adatai még szerényebb növekedést jeleztek előre februárra: akkor 22 934,8 milliárdon állt az adósság, tehát bő egy hét leforgása alatt 457 milliárd forinttal nőtt.

Az ÁKK rövid közleménye szerint a februári növekmény tartalmazza az önkormányzatoktól idén átvállalt adósságot is, amely ugyan növeli a központi költségvetés adósságát, ugyanakkor nem érinti az államháztartás teljes adósságát - hiszen államháztartáson belüli tranzakcióról van szó. A központ számításai szerint az adósság - a 2014-es várható GDP-előrejelzés alapján számolva - a GDP 79,5 százalékát tette ki február végén.

Mindezzel a teljes államadósság viszont valószínűleg meghaladta a GDP 80 százalékát - bár erről adatokat csak hónapok múlva közöl a MNB. Ráadásul rossz hír, hogy a tényleges GDP 2013-ban elmaradt a tervezettől: amíg ugyanis az Orbán-kormány 29 203 milliárd forinttal számolt a legutóbbi, 2013. októberi dátum EDP-jelentésben és a 2014-es büdzsé készítésénél, addig a KSH részletes, szerdán publikált adatai szerint a bruttó hazai termék értéke tavaly 29 114 milliárd forint volt. Az eltérés tehát nem kicsi: 89 milliárd forint.

 

 

Ez azt is jelenti, hogy az idénre tervezett 30 629 milliárd forintos folyó áras GDP nem érhető el a költségvetésbe betervezett 2 százalékos gazdasági növekedés és a 2,8 százalékos GDP-deflátor ("GDP-infláció") mellett. Vagyis az ÁKK azon feltételezése, amely szerint a központi költségvetés adóssága a GDP 80 százaléka alatt maradt februárban, kincstári optimizmusnak tűnik. Az ÁKK mentségére lehet viszont felhozni, hogy más hivatalos prognózis hiányában csak azokkal az adatokkal számolhatnak, amelyek a költségvetésben szerepelnek.

A központ utalt arra, hogy a februári adósság növekedés mögött jelentős részben az önkormányzati konszolidáció állt - ám részleteket nem közölt. Az utolsó önkormányzati konszolidációs kör bejelentésekor a kabinet 420 milliárd forintnyi önkormányzati hitel átvállalásáról döntött 2013. november elején, a konszolidáció határideje 2014. február 28. volt. Ugyanakkor önkormányzati alrendszer adóssága a legfrissebb - 2013. szeptember végi - adatok szerint 694,6 milliárd forint volt, igaz, ezzel szemben eszközoldalon 1 553,6 milliárd forint volt, vagyis még a konszolidálás előtt is 859 milliárd forint volt az önkormányzati alrendszer nettó pénzügyi vagyona.

Tavaly a központi költségvetés adóssága - amely nem tartalmazza az önkormányzatok és egyéb pénzügyi alapok adósságát  - 20 720,1 milliárd forinttal indult januárban, vagyis az elmúlt 14 hónapban 2672,1 milliárd forint a növekmény. A növekedés nem volt monoton, ugyanis az év utolsó hónapjaiban az ÁKK a rendelkezésre álló eszközeivel igyekezett csökkenti az adósságot annak érdekében, hogy legalább papíron csökkenjen a mutató. Különösen decemberben mérsékelte sokkal az állományt az ÁKK államkötvények visszafizetésével, akkor egyetlen hónap alatt 454 milliárddal lett kisebb a központi költségvetés adóssága. Ezt követte a 2014. januári 845, majd a februári 548 milliárd forintos növekedés.

Idén februárban érdemi leértékelődési veszteség nem keletkezett az adósságállományon januárhoz képest. Az euró szilveszterkor 297 forinton állt, január végére pedig 311 forintig ugrott, ezzel szemben február végén az MNB devizaközép 310,3 forinton állt - vagyis az előző hónaphoz képest érdemi elmozdulás nem történt. Így nagyobbrészt az önkormányzati konszolidáció, illetve a nettó kibocsátás növelte a februárban az adósságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2014.03.07 00:15

@lauda:
Nálam valakinek a hitelessége azt jelenti, hogy tárgyalópartnernek tekintik. Akkor amikor a válság volt, akkor befagytak az feltörekvő államkötvény piacok. Nem csak a magyar, hanem a többi is. Egyik sem volt felkészülve, talán leginkább a lengyelek. Tény, hogy a magyar volt a legsérülékenyebb.
Ugyanakkor azt is tegyük tisztába, hogy az Orbán kormány minden utólagos erőlködése ellenére az IMF "puha" volt Magyarországgal szemben, márpedig kemény feltételei tudnak lenni! Kvázi azt a készenléti hitelt kapta a bajnai kormány, amire az Orbán kormányt -nem tudok jobb szót- hiteltelensége miatt esélye sem volt.

Az ország pénzügyileg instabil helyzete most is fennáll, egy nemzetközi válság különösen a MNB pénz- és a kormány gazdaságpolitikája miatt ugyanúgy hasra vághat minket. Csak a forint árfolyamát és hektikus változását kell figyelni, egyéb magyarázatra nincs is szükség...
Elég érdekes az a helyzet, hogy a jegybanki alapkamat és a állampapír hozamok ennyire elszakadtak egymástól! Ez nem unortodoxia, hanem súlyos gazdasági kártétel!

Miért van az, hogy végletesen leszűkült azon országok és nemzetközi szervezetek köre, akikhez fordulhatunk baj esetén? Nevezzük nevén: Oroszországra!
Fogadja legmélyebb elismerésemet és gratulációmat a magyar kormány ehhez a tevékenységhez!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2014.03.06 19:26

@lauda: "Soha nem dícsértem az Orbán kormányt"

Hat persze hogy nem, ven nyugger. Vagy csak elfelejteted? A szenilitas az oregkorral jar...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.03.06 19:02

@antitroll: A magyar gazdaság valóban nem volt felkészülve a válságra. Ugyanakkor az IMF-hez tudott fordulni, mert kellő hitelességgel rendelkezett. Igen ez volt az utolsó szalmaszál,

Hát igen , ennyit a hiteles gazdaság politikáról.
A csődtől mentett meg a hitel!!
Más szóval csődbe kormányozták az országot.
Soha nem dícsértem az Orbán kormányt , de azt midig is állítom , állítottam , hogy jobbak mint a GY F és Bajnai kormányok voltak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2014.03.06 18:49

@jobbajobb:
Kedves barátom! Soha akkora devizahitel kitettsége nem volt Magyarországnak, mint most? Tényleg kérlek, hogy mielőtt ilyen labdákat feldobsz, tájékozódj! Hogy van ez?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2014.03.06 18:47

@jobbajobb:
Áruld már el, Te hol dolgozol (?). Egész nap itt vagy, és minden fórumon hozzászólsz! Szóval... sértő kifejezés ha a Te szavaidat kifordítom:
munka helyett egy élősködő, improduktív here vagy. Viszed az egy főre jutó GDP-t, nem hozod! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html