Noha a kormány folyamatosan azt kommunikálja, hogy biztosított a hazai betegek gyógyszerellátása, mégis több gyógyszer hiányzik most a palettáról, mint 15 éve, s ez a helyzet mind a betegek, mind gyógyszerészek életét megnehezíti - mondta a lapnak Patrik Zsuzsanna szakgyógyszerész.

Április 7. óta hiányzik például a Depressan vérnyomáscsökkentő, aminek nincs hasonló helyettesítője. Az agyhártyagyulladás kórokozójának B baktériumtörzse elleni Bexsero oltóanyag május 29. óta ismét hiánycikk, ezért Ausztriából és Portugáliából származó vakcinával oldják meg az ellátást, oltásonként harmincezer forint körüli összegért.

Hosszú hónapokig hiányzott a patikákból a Bisoblock nevű bétablokkoló szívgyógyszer, ami ugyan pótolható mással, csakhogy a helyettes Concor ötször annyiba - 200 helyett 1000 forintnál is többe - kerül. Egyes betegek félnek a helyettesítő gyógyszertől, ezért inkább ki sem váltanak semmit.

Csak idén 168 termék került fel a hatóság azon listájára, amelyen az ideiglenesen vagy tartósan hiányterméknek minősülő gyógyszerek szerepelnek, az április 25-i budaörsi raktártűz óta egyébként több mint hatvan gyógyszert vezettek fel a hiánylistára.