Sok a hiányszakma Magyarországon

Miközben a regisztrált magyarországi munkanélküliek száma meghaladja a 400 ezret, 30-32 ezer tartósan betöltetlen állás van a gazdaságban – derül ki a szaktárca által készített munkapiaci barométerből.
NAPI, 2005. december 13. kedd, 08:47

A problémát tetézi, hogy a keresett és a romló pozíciójú szakmák között jelentős átfedés van: ilyen jelenleg a lakatos, a varrónő, a húsfeldolgozó és az eladó. Ennek oka, hogy területileg nagyon változik a munkaerő-kereslet, eltérőek a gazdasági struktúraváltással összefüggő változások, valamint alacsony a munkavállalók földrajzi mobilitása - véli Csizmár Gábor munkaügyi miniszter.

A lapunk által megkérdezett cégek képviselői egyetértettek abban, hogy egyre kevesebben választják a szakmunkásiskolákat. A munkaügyi minisztérium szerint a probléma orvoslása elsősorban a szakiskolai oktatáson múlik, ennek minél inkább követnie kell a munkaerő-piaci trendeket - mondta lapunknak Schranz Edit, a tárca szóvivője.

Általában elmondható, hogy a magyarok a nyugat-európaiaknál - vagy akár a lengyeleknél - kevésbé mobilak; nagyon szoros ugyanis az érzelmi kötődésük a szülőhelyhez, emellett a lakáspiac is korlátozza a lehetőségeket - mondta lapunknak Juhos Andrea, a DBM Hungary ügyvezetője. Bár költözés helyett sok esetben ingázással is meg lehetne oldani ezt a kérdést, gyakran a közlekedés szabhat gátat (például a Volán-társaságok sok esetben nem a műszakokhoz igazítják a járatokat).

Folytatás a keddi NAPI Gazdaságban

HOZZÁSZÓLÁSOK