Sok autóst ér durva biztosítási meglepetés

Nem kötelező ugyan a téligumi használata Magyarországon, ám ha balesetkor nem megfelelő gumik vannak az autónkon, akkor lehet, hogy a teljes kárt nekünk kell fizetnünk - hívta fel a figyelmet Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz értékesítési igazgatója.
Inforádió, 2017. január 18. szerda, 08:22
Fotó: Napi.hu

Nem szabhat ki büntetést a rendőr és nem is figyelmeztetheti az autóst, ha nincs téli gumi a járművön, ám ha balesetkor nem megfelelő gumik vannak az autónkon, akkor lehet, hogy a teljes kárt nekünk kell fizetnünk. Az autósoknak a mindenkori útviszonyoknak és terepviszonyoknak megfelelő műszaki állapotú járművel kell részt venniük a közlekedésben, ezt mondja ki a biztosítási szerződés és a biztosítási törvény is.

Ez vonatkozik a téli és a nyári gumira is - emlékeztetett Németh Péter. Gyakorlatilag mind a kötelező biztosításnál, mind a cascónál ugyanaz a szabály vonatkozik a téli gumikra. Ha a helyszínelés, a rendőri intézkedés vagy egy későbbi szakértői szemle azt állapítja meg, hogy a gumi túlságosan kopott volt, vagy a nagy hideg miatt alkalmatlan volt a szabályos közlekedésre, akkor hiába tartottuk be a KRESZ által előírt sebességkorlátozást, hiába tartottunk be minden más közlekedési szabályt, a biztosító megtagadhatja a kár kifizetését a casco biztosítás esetében - közölte Németh Péter.

A kötelező biztosítás esetében természetesen fizet a biztosító a károsultnak, de később akár be is hajthatja a kifizetett összeget a károkozón. Minden esetben a biztosító saját döntési hatáskörébe tartozik, hogy milyen lépéseket tesz, ezt ugyanis már a törvény nem írja elő. Január elsején változott a kötelező biztosítási törvény, így ezentúl ha valaki ittasan vagy kábítószer hatása alatt okoz balesetet, a biztosító ötmillió forintig behathatja azt. Nincs azonban ilyen összeghatár abban az esetben, ha nem megfelelő állapotú járművel veszünk részt a forgalomban. De akár a teljes okozott kárt behajthatja a biztosító egy viszontkártérítésben polgári peres úton.

Nincs olyan kötelező jogszabály, amely szerint a téli időjárási körülmények között csak téli gumival lehet közlekedni Magyarországon, vannak azonban olyan európai államok, amelyek kötelezővé tették a használatát - tudta meg az InfoRádió Óberling Józseftől, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetőjétől. Szerinte kiterjesztő jogértelmezés lenne, ha a téli gumi használatának mellőzése azt jelentené, hogy az autós közlekedésre nem alkalmas műszaki állapotban használja a járművét.

"A jogalkotónak egyértelműen kell nyilatkoznia ebben a kérdésben. Ha úgy gondolja, hogy év bizonyos szakaszában csak téli gumival lehet részt venni a közlekedésben, akkor ezt jogszabályba kell foglalni, és akkor mindenki számára világos lesz" - mondta Óberling József.

A rendőrség csak jó szándékkal figyelmeztetheti az autóst, hogy nem kötelező a téli gumi, de életveszélyes nyári gumival közlekedni a télies útviszonyok közepette.  "Sok autós életét tudja megkeseríteni akár egy olyan jármű is, amelyen nincs téli gumi, és ha elfogadjuk, hogy a közlekedés egy nagy társasjáték, akkor illik figyelemmel lenni a többi játékosra is".

A rendőrség úgy látja, jelentősen növekedett azoknak az autóknak az aránya, amelyeket téli gumival szereltek fel, öt-hat éve tíz ellenőrzött autóból jó, ha kettőn volt téli gumi, ma már sokkal jobb az arány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csel, 2017.01.18 15:46

Előre bocsátom, használok téli/nyári gumit. Amiről szólok, az a JOGbiztonság témaköre. Ha:
-az autó átment a műszaki vizsgán, van érvényes műszakija,
-betartottam az összes KRESZ-szabályt,
-NEM KÖTELEZŐ a téli/nyári gumi használata,
akkor a biztosító milyen alapon és jogon köti ki a téli gumi használatát (a kopottat most hagyjuk, mert az tönkre mehetett a műszaki óta... :-))?
Lényeg: értem én a "nevelő"/nem fizetek célzatot, de ebben az esetben TÖVÉNYKEZNI kell, vagyis módosítani kell a "..... KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól" című, KRESZ-nek titulált rendeletet. Sok országban ez működik.
Erről amúgy a Kismalac és a farkasok c. mese jut eszembe... Hány lába van már benn a farkasnak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2017.01.18 14:57

Egyébként a téli gumi nem kerül pénzbe. Ha felváltva használod a téli és a nyárit, akkor kb 2x annyi idő alatt kopnak el. Kétségtelenül be kell ruházni, de megéri.
Amúgy meg ha össze is törsz valakit, hiába perkál a kötelező, annyit sosem fizet, hogy maradéktalanul elég legyen a helyreállításra, vagyis így is veszteséget okozol neki. Illetve lesz egy törött autója, amit eladni is csak olcsóbban lehet. Ha meg GTK a vége, akkor keneti a hajára az egészet. Ha van egy 1 gurigás autód és azt valaki lezúzza, nagyjából nézhetsz valami másikat, amihez megkapod a pénz felét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2017.01.18 14:46

@megilaci: "Mindig csak azon gondolkodom el hogy, a kamionokon,buszokon,teherautókon miért nincs téli gumi?"

Eddig hanyat neztel meg kozelrol? :))

"De az is lehet hogy ezekre a járművekre nem is gyártanak téli gumit,csak személy gépkocsikra hmmm.."

En meg az ilyen ostoba embereken lepodok meg, akik ott ulnek az internet elott es ahelyett, hogy 1 percet raszannanak arra, hogy utananezzenek valaminek, inkabb beirnak valami ostobasagot. Nem kotelezo am hulyenek lenni.

Nezegess videot, ha mar az olvasas nehezedre esik:

https://www.youtube.com/watch?v=N4Z-hcZ7o3s
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megilaci, 2017.01.18 13:16

Mindig csak azon gondolkodom el hogy, a kamionokon,buszokon,teherautókon miért nincs téli gumi? Ha olyan csoda a téli gumi akkor ezekre miért nem kötelező? Nem a személy gépkocsik "barikádozzák" el az emelkedőket havas úton. De az is lehet hogy ezekre a járművekre nem is gyártanak téli gumit,csak személy gépkocsikra hmmm..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.01.18 10:04

@rotaryfun: Csakhogy itt nem felelotlen kozveszelyes idiotakrol van szo. Lehetsz te akarmilyen ovatos meg ugyes vezeto, a nyari gumid sz.rt sem er telen a havas-jeges uton. Ugyan ez vonatkozik a kopott nyari gumira is. Az altalam emlitett baleset vizes uton tortent, az illeto szembol erkezett amikor feluszott a vizen es atcsuszott a masik savba. Nem szaguldozott, nem kacsazott elotte, egyszeruen az autoja nem volt megfelelo muszaki allapotban, de mint a tobbi hulye nem foglalkozott vele, mert azt a sok hulye szabalyt ugyis csak azert talaltak ki, hogy o tobbet fizessen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html