Még májusban figyelmeztetett az Oktatási Hivatal, hogy megújul az az internetes aloldala, amelyen az iskolák igényelhetik a tanulóik számára a diákigazolványokat. Eredetileg azt ígérték, hogy júliusig tart a rendszer fejlesztése, végül elmaradtak a határidőtől. Egy második levélben pedig már arról értesítették az intézményeket, hogy szólnak majd, ha a rendszer működik.

A portál cikke szerint sokáig nem volt elérhető a speciális igénylőoldal, ami miatt sok frissen felvett diáknak nem tudták kérvényezni az okmányt. A problémát csak tetézi, hogy az ideiglenes igazolványokat is ezen a felületen kellene bejegyezni, de most ezt sem tehetik meg. Márpedig a Budapesti Közlekedési Központ és az ország többi közlekedési vállalata csak a permanens és ideiglenes diákigazolványokat fogadja el a kedvezményes jegyei, bérletei kiállításakor. Az iskolák így csak iskolalátogatási papírokat adhatnának, de azok sem felelnek meg.

Olvasók pedig azt írták az Indexnek, hogy az iskolákban nem kaptak megfelelő tájékoztatást a szülők és a tanulók. Volt ahol november-decemberre ígérték az okmányokat, máshol csak annyit mondtak, hogy nem érkeztek meg, előreláthatólag minimum egy hónapig nem is fognak.

Időközben elérhetővé vált az Oktatási Hivatal felületén az oldal, de a gondok ezzel nem értek véget. Most az szolgáltat problémát, hogy állandóan leáll, vagy kidobja az iskolatitkárokat a felület. Lehetséges magyarázata ennek az, hogy túlterhelést okozott feltorlódott tömeg.