Az onkológia finanszírozása világszerte válságperiódusát éli, az új eredmények olyan költségrobbanást idéztek elő, amelyet a leggazdagabb országok sem tudnak felvállalni. Ezért új megközelítésekre van szükség, át kell gondolni, hogy egy társadalom ebből mit képes felvállalni, s mi az, amit nem tud biztosítani tagjai számára - mondta Bodoky György. Mint kifejtette, Magyarországon alapvetően biztosított a betegek hozzáférése a modern onkológiai terápiákhoz, ám mint azt a november 13. és 15. között megrendezendő, nemzetközi onkológiai kongresszus előadásai jelzik, a terápiák fejlődése, a betegek életkilátásainak javulása meredeken emelkedő költségeket vetíti előre.

A daganatos betegek magyarországi ellátásánál alapvető gond, hogy az optimális 3-4 héttel szemben nagyon sok idő, 6-8 hónap, vagy még több is eltelhet a tünetek megjelenésétől a konkrét diagnózisig, ez jó néhány ráktípusnál jelentősen rontja a betegek életkilátásait - tette hozzá Ruzsa Ágnes, a MKOT elnöke.

Noha a rákgyógyításban óriási az előrehaladás, az olyan jól szűrhető daganat, mint a vastagbélrák mégis az egyik vezető halálok Magyarországon, amiben komoly szerepe van annak, hogy a szűrés jellegű vastagbéltükrözést az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) nem finanszírozza - emelte ki Bodoky György. Pedig az ötven fölötti lakosság teljes körű szűrésének a költségei bőven megtérülnének a rákmegelőző állapotok kiszűrésével és megszüntetésével, az áttétek megelőzésével - hangsúlyozta a szakember.

Az ehhez szükséges endoszkópos kapacitás ugyan egyelőre nem áll rendelkezésre, de ez szerinte csak finanszírozási kérdés,  megfelelő struktúrában az infrastruktúrát megteremtik a vállalkozások, ehhez mindössze csak azt kellene belátni, hogy hosszabb távon a szűrés megtakarítást hoz a költségvetésben - fogalmazott az MKOT tiszteletbeli elnöke.

Húszból csak egy hasnyálmirigyrákos betegnek van esélye rá, hogy öt évvel a betegség felfedezése után még életben legyen, az agresszív daganat jellemzően egy éven belül halálhoz vezet. Ebben áttörést a korai, még műthető állapotban történő felfedezés, és a hatékonyabb gyógyszerek hozhatnának. Minderre a hasnyálmirigyrák elleni küzdelem világnapján, november 13-án is felhívják a figyelmet.