Sok helikoptert vesz a magyar hadsereg

Mintegy 40 helikopter beszerzését tervezi a Magyar Honvédség a következő években – mondta Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. A most felújított orosz helikopterek pedig 2025-ig lesznek használhatóak.
Domokos László, 2018. január 9. kedd, 14:00
Fotó: Napi.hu

Csapatszállító repülőgépeket vásárolt a Magyar Honvédség, ezek leszállítása folyamatban van, és jövő tavasszal már rendelkezésre is állnak ezek a járművek - mondta a vezérkari főnök a rádióban.

Olyan gépek beszerzésére is szükség van, melyek teherszállításra is alkalmas, mely technikai eszközöket tud cipelni és deszantolni, továbbá ha kell, légi utántöltési feladatot is végre tud hajtani. A honvédségnél folyamatban van szállító- és harci helikopterek felújítása, mivel ezen eszközök használhatóságának ideje 2023 és 2025 között lejár, így addig új járművek beszerzésére van szükség.

Az új helikoptereknél elvárás, hogy kiképzési, szállítási és tűztámogatási feladatokat is képes legyen ellátni. A Magyar Honvédség számításai szerint mintegy 40 új helikopterre van szükségük - mondta Benkő Tibor. A honvédség azt határozza meg, hogy milyen képességekkel kell bírnia a beszerzésre váró eszköznek, a típus, a márka és a bekerülési költség megállapítása már a kormányzatra tartozik.

Fotónk illusztráció, forrása: iurii / Shutterstock.com.

HOZZÁSZÓLÁSOK