Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyáron még csak a nemzetközi médiából értesülhettünk arról, hogy bár maga a koronavírus-fertőzés a gyerekeket nem veszélyezteti, de utána egy sokszervi gyulladás, a MIS-C (angolul: Multisystem Inflammatory Syndrome in Children) akár életveszélyes állapotot is okozhat.

40 betegünk volt eddig, jó részük már meggyógyult és otthon van, de jelenleg is több gyermek van intenzív és belgyógyászati osztályon. 60 százalékukat kezeltük az intenzíven nagyon súlyos és életveszélyes tünetekkel - mondta Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet (HOGYI) főigazgató-főorvosa a portálnak.

A koronavírus-fertőzés utáni sokszervi gyulladással szinte minden nap érkezik beteg. Az ország minden területéről azonnal fogadjuk a gyermekeket. Valószínűleg a karácsony környéki megbetegedések eredményét látjuk most - tette hozzá Fekete Ferenc, a a kórház orvosigazgatója, aki szerint a Covid-19 fertőzésen átesettek 1-2 százalékát érinti a ritka, de súlyos betegség.

Elmondása szerint tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel jelentkező fertőzés után általában 2-4 héttel jelentkezik a MIS-C.

A MIS-C tulajdonképpen egy fékevesztett immunválasz a Covidra, a szervezet védekező képességét immunglobulin kezeléssel lehet visszaállítani. Ebből általában egy, maximum két kezelés szükséges. Az esetek többségében gyorsan, néhány nap alatt úrrá tudnak lenni a gyulladásos folyamatokon a terápiákkal, ha korán el tudják kezdeni azt.

Fekete Ferenc szerint volt 3 éves és 17 éves MIS-C-es beteg is, de a legtöbb hozzájuk kerülő gyerek 8-9 éves, fiúk, lányok vegyesen. A betegek többségében pedig már nem volt kimutatható a koronavírus PCR-teszttel, ezért csak antitest-vizsgálatokkal tudták a korábbi fertőzést igazolni - írta a Szeretlekmagyarorszag.hu.