Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután az éves, átfogó Európai Egészségügyi Fogyasztói Index a magyarországi egészségügyi ellátás folyamatos hanyatlásáról számol be, a Diabétesz Mutató eredményeit akár enyhén pozitívan is lehetne értékelni - állítja az elemzés projektigazgatója, Beatriz Cebolla. Mint megjegyzi, a magyar életvitelnek sajnos része a dohányzás, a zsíros ételek és az alkohol.

Azt javasolja, hogy a diabétesz nyilvántartásból kiindulva kellene meghatározni, illetve tanulmányozni, hogy mi lenne a legjobb módszer az eredmények javítására. Pozitívumként említi az édesanyák számára univerzális és ingyenes diabétesz szűrést, a podológiai és szemészeti ellátást, illetve a vérzsírszint évenkénti ellenőrzését.

A diabétesz kezelésének fejlesztésével kapcsolatban az egészséges életmód népszerűsítését célzó kampány szükségessét hangsúlyozza. Kiemeli, hogy a betegeknek ki kell tartaniuk a kezelés mellett, és el kell járniuk a kontrollvizsgálatokra. Elegendő vércukorszintmérő tesztcsíkot kell a betegek rendelkezésére bocsátani az inzulinszint ellenőrzésére és növelni kell az inzulinpumpák alkalmazási rátáját az 1-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetén. Mindemellett betegközpontú intézkedések kifejlesztését szorgalmazza.

Kevesebb halál, több beteg

2006 óta az egészségesebb életstílus, a jobb minőségű és elterjedtebb oktatás, a jobban képzett orvosok, az elérhetőbb kezelés és eszközök kombinációja évente 10 ezer fővel csökkentette a diabéteszes halálesetek számát Európában, a diagnosztizált betegek száma azonban egyre nő, ezért a kezelésnek is egyre hatékonyabbá kell válnia. Ez a 2014. évi Európai Diabétesz Mutató fő üzenete, amit ma tett közzé a svédországi kutatóintézet, a Health Consumer Powerhouse (HCP).

A cukorbetegség járványszerű terjedése rányomja a bélyegét az európai egészségügyre, hiszen több mint 32 millió embert diagnosztizáltak diabétesszel és sokszor nem is ismerik fel a betegséget. A cukorbetegek kezelésének költségét Európában 2013-ban 100-150 milliárd euróra becsülik, ami minden bizonnyal még növekedni fog, azonban számos országban nem a megfelelő módon próbálnak megbirkózni a betegséggel. A diabétesz még mindig az egyik legjelentősebb kiváltó oka a veseelégtelenségnek, a vakságnak, a láb- és kézamputálásoknak és a szívbetegségeknek.

Őket kéne követni

A kezelés európai mintaországai Svédország, Hollandia és Dánia, de a megelőzés még ezekben az országokban sem elég sikeres, amit a szakértők aggasztónak tartanak. Az élen járó országokban nagyon jó a szűrés, a nyilvántartás és a diabéteszes esetek nyomon követése. Kevesebben maradnak ellátatlanul, és kisebb a szövődmények kialakulásának veszélye. A folyamatokat és eredményeket nagyon jól dokumentálják, és az adatok megbízhatóak.

Megelőzés és kezelés

A 2014-es elemzés rámutat a diabétesz megelőzésének és kezelésének Európa szerte potenciálisan alkalmazható legjobb gyakorlatának alapelemeire. Ezek szerint meg kellene oldani a rendszeres testmozgás hiányának és a nem megfelelő táplálkozásnak a problémáját, ezek ugyanis elhízáshoz vezetnek, ami a 2-es típusú diabétesz egyik legfontosabb kockázati tényezője. Növelni kell a nemzeti diabétesz nyilvántartások számát, jelenleg az összehasonlított 30 országból csak alig hétben létezik ilyen. Fokozni kell a diabétesszel kapcsolatos adatok átláthatóságát. Rendszerszerű szűrés kell a fokozott kockázatú csoportoknál.

Ezek mellett elegendő mennyiségű gyógyszert és másfajta önállóan kezelhető eszközt kellene a betegek rendelkezésére bocsátani. Elengedhetetlen a betegek és családtagjaik, valamint a kezelő orvosok és ápolók jól strukturált oktatása, a rendszeres szem, láb és vesevizsgálat.