Sok munkával keveset akar keresni? Ide menjen dolgozni

Rengeteg az üres állás a Balatonnál, még Romániában is próbálnak toborozni dolgozókat az idényre, miután a hazai munkaerő számára nem vonzó a sok munkához képest alacsony bér.
MTI-Eco, 2014. június 23. hétfő, 08:00
Fotó: Napi.hu

"Kevés az idénymunkás, sok a betöltetlen álláshely, nagyon nehéz megfelelő, képzett munkaerőt találni" - idézi a Világgazdaság Hoffmann Henriket, a turizmus fejlesztésével foglalkozó Balatoni Regionális TDM Szövetség elnökét, aki szerint a főszezonban mindig is voltak nehézségek ezen a téren, de az idén már olyan szükségmegoldásokat kell választani, amilyeneket korábban soha.

Így például Romániában adtak fel hirdetéseket konyhai vagy recepciós állásra, de középiskolákból is toboroznak diákokat, akiket egy gyorstalpalón igyekeznek betanítani a munkára - tette hozzá a szakember.

A szállodák alapvetően a színvonal emelésében lennének érdekeltek, de szorult helyzetükben szinte már bárkit felvesznek, mert nem tudnak versenyezni az osztrák vagy az angol bérekkel, másrészt rengeteg a diplomás, és kevés a szakmunkás - fogalmazott.

"A főszezonban akár napi 12-14 órát is dolgoznak az emberek, ehhez képest a bruttó 100-150 ezer forinttal rendkívül alulfizetettek. Minimum duplázni kellene a bérüket, de a szállodák jövedelmezőségi szintje mellett ez elképzelhetetlen. A megoldás talán az ágazatot terhelő adók csökkentése lehet, amiből a béremelés is kigazdálkodható lenne" - vélekedett Hoffmann Henrik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matrica, 2014.06.23 10:16

Az afat nyugodtan le lehetne 20%-ra csokkenteni, kevesebben is nyereszkednenek vele, tehat az allami bevetelek sem csokkenenek. Ne csak azoknak a vallalatoknak menjen jol, akik az eu segelyeket kapjak az allamtol, kulonben marad az anyagi es szellemi nyomor, es meg tobb ember menekul nyugatra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html