A társaság 15 országra kiterjedő elemzést készített. A 15 országra - köztük az Egyesült Államokra, Brazíliára és több európai országra - kiterjedő mintában 16 ezer személyt kérdeztek meg.

Magyarországon az aktívak 38 százaléka választaná az azonnali nyugdíjat a korhatár elérésekor, míg 43 százalékuk dolgozna tovább. A nyugdíj melletti munkának határt szab az egészségi állapot, illetve a munkaerőpiac - mondta Zatykó Péter, az Aegon Magyarország elnök-vezérigazgatója.

Jelenleg a munkáltatóknak csupán 23 százaléka teszi lehetővé, hogy az alkalmazottak a nyugdíjkorhatár elérését követően részmunkaidőben folytassák a munkát és csak 12 százalékuk biztosít átképzést. Az alkalmazottak 52 százaléka szerint a munkaadójuk nem ad elég információt vagy támogatást, ami segítene a munkavállalóknak átlépni a nyugdíjas évekbe.

A felmérés végeredménye a nyugdíj felkészültségi index volt, amely a nyugdíjra való felkészülés mértékét határozza meg. A tavalyi évhez viszonyítva javult a mutató, ám a maximális 10 pontból még mindig 6 alatt van. Ez arra enged következtetni, hogy a felkészültség általános szintje még mindig alacsony. Az index értéke 2012-ben 5,2, tavaly 4,9, míg idén 5,98 pont. Legtöbb pontot India ért el, a 7 ponttal.