Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A várakozásokat meghaladó mértékben emelkedett januárban a kiskereskedelmi forgalom - kommentálta a KSH friss adatait Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. A forgalom dinamikus bővülését alapvetően a fokozatosan növekvő fogyasztói bizalom és optimizmus segíti, valamint a folyamatosan növekvő reálbérek serkentik. A januári kiskereskedelmi forgalom alakulása azt jelzi, hogy a belső keresletnek fontos szerepe lesz a GDP növekedése szempontjából idén is.

Az üzlettípusok növekedési ütemeit tekintve nagyjából a tavalyi év egészében megfigyelhető tendencia folytatódott. A vártnál erősebb teljesítmény mögött elsősorban a nem élelmiszer jellegű boltok forgalmának 11,6 százalékos bővülése áll. Szintén pozitív meglepetést hozott az üzemanyag-forgalmának 8,1 százalékos növekedése. Ennél nagyobb ütemű növekedésre utoljára csak 2016 februárjában láttunk példát. A kedvező adat már csak azért is meglepő, hiszen a magas üzemanyag-forgalom az üzemanyag-árak növekedése mellett történt -  állapította meg Virovácz Péter és Siket Bence, az ING Bank Zrt. elemzője. A kedvező munkaerő-piaci folyamatok, például a minimálbér és garantált bérminimum emelése, valamint a rekord alacsony munkanélküliség januárban is jelentősen hozzájárulhatott a háztartások vásárlási hajlandóságának növekedéséhez. Az év további részében a kiskerforgalom várhatóan továbbra is bővül.

Az idén folytatódó, jelentős, 6 százalék feletti reálbér-növekedés, a februárban 16 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a kiskerforgalom 6 százalék feletti bővülési üteme, amely azonban az év második felében a magasabb bázis miatt már lassulhat. Így a tavalyi összességében 5,3 százalékos növekedést az idén hasonló mértékű bővülés követhet - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. Az ágazatnak további lökést adhat az új lakások idén várható átadási hulláma is. A kiskereskedelem gyorsulása összhangban van azon várakozásunkkal, hogy idén a tavalyit meghaladó lehet a GDP növekedése, így idén 4,5 százalékos GDP-növekedésre számít a szakértő.

A kiskerforgalom az idén is emelkedőn maradhat elsősorban a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet és a bérek emelkedése miatt. A jelenlegi kilátások alapján 5 százalék körüli forgalombővülés várható 2018 egészében - prognosztizál Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.