Sok pénzt vesznek el az MTA-tól - az akadémia vezetését hidegzuhanyként érte a hír

Az egységes innovációs és tudománypolitika érdekében meg kell szüntetni a költségvetési forrásgazdálkodásban fennállt széttagoltságot - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Domokos László, 2018. június 14. csütörtök, 15:34
Fotó: Napi.hu

A kutatás-fejlesztési és innovációs kiadásokra a hazai költségvetésben és a következő európai uniós költségvetési ciklusban is jelentős forrásmennyiség áll majd rendelkezésre. Az ITM feladatai közé tartozik annak felügyelete, hogy egyrészt a hazai forrásokat az intézmények a lehető leghatékonyabban használják fel, másrészt, hogy az érintettek az elérhető uniós források teljes körű lehívása érdekében a lehető legjobb konstrukciókra igényeljenek támogatást.

Emiatt született döntés arról, hogy az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható, összesen mintegy 70 milliárd forintnyi forrás allokálását a jövőben az innovációs tárca koordinálja. Így a felsőoktatási intézmények kutatás-fejlesztésre fordítható jelenlegi 29,1 milliárd forintos támogatása, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA) 12,7 milliárd forintos teljes költségvetése és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatásban hasznosuló 28,1 milliárd forintos költségvetési támogatása az ITM egységes koordinációjába kerül.

Az intézmények a jövőben is a korábbiakkal megegyező módon igényelhetnek támogatást különböző projektjeikre, de a kutatási területek prioritásait a források minél hatékonyabb felhasználása érdekében, az egyetemek, az MTA és a vállalatok érdekeit szem előtt tartva és összehangoltan kell kijelölni, ezt szolgálja az egy fejezetben történő tervezés is - közölte a tárca.

Az MTA vezetését hideg zuhanyként érte a hír, akik a kutatóintézetek államosításának az első lépését látják a tervben - értesült a hvg.hu. Az akadémia önállóságának ilyen mértékű csorbítására az ötvenes évek óta nem volt példa. A portál úgy tudja, az MTA vezetése nem hagyja szó nélkül a tervet, rendkívüli elnökségi ülést hívtak össze péntekre, s felvetődött egy rendkívüli közgyűlés ötlete is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ghanima, 2018.06.14 16:18

Az egyetemi kancellárok mellett jól jönnek a politikai komisszárok is a szégyentelen, becstelen, korrupt, hazug, tolvaj - és hazaáruló fideszesek szerint.
A lényeg persze az, hogy Mészáros stróman és egyéb mutyis oligarchák kezére lehessen átirányítani további közpénzeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html