BUX
39138

Sok veszélyes gyerekjátékot szűrtek ki - ezeket ne vegye meg!

Továbbra is sok a veszélyes játék a magyar piacon, állapították meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrei. A legújabb vizsgálatuk során az ellenőrzött termékek több mint a fele nem volt megfelelő, azok veszélyt jelentenek a gyermekek egészségére.

Napi.hu, 2016. március 8. kedd, 11:03

Ismét gyermekjátékokat vizsgáltak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szakemberei. Az ellenőrzés során 81 fajta termékből vettek mintát, ebből 48-féle termék esetében volt megállapítható, hogy veszélyt jelentenek a gyermekekre nézve. Ezen termékek magukban hordozzák a fulladásveszély, a szemsérülésveszély, illetve a tartós egészségkárosodás kockázatát - írja a hatóság közleményében.

Az éves témavizsgálat során termékkategóriák szempontjából a legtöbb kifogásolt termék (29-féle) a játékbabák és más pvc-játékok közül került ki, melyekben a tiltott ftalát-tartalom jelenléte okozhat súlyos kockázatot. Egyes ftalátok felhasználása tiltott a gyermekeknek készült játékokban, ennek ellenére a műanyagok puhítására sok esetben felhasználják. Ha a kisgyermek a szájába veszi a terméket, akkor annak anyagából ezek a veszélyes vegyületek a nyállal kioldódhatnak, és a szervezetbe juthatnak. Ezek a ftalátok súlyosan károsíthatják az egészséget, akár terméketlenséget is okozhatnak.

A mágneses játékoknál azt vizsgálták, hogy a mágnesek vagy azok darabjai könnyen eltávolíthatóak-e, illetve mekkora mágneses erővel rendelkeznek. Ha a gyermek lenyeli azokat, a belekbe jutva két erős mágnes összetapadhat úgy, hogy a belek elzáródását, perforációját okozhatják. Ötfajta játéknál merült fel ilyen kockázat.

A vizsgált termékek és a vizsgálat megállapításai itt tekinthetők meg:

A nem megfelelt termékek listája ide kattintva érhető el.

A megfelelt termékek listája pedig itt érhető el.

A játékbabakocsiknál a vizsgálatok a biztonságos használatra irányultak: a játék nem csukódhat össze a gyermek súlya alatt, és rendeltetésszerű használat során nem szorulhat be a gyermek keze, feje a játék valamely részébe. A tíz vizsgált termékfajtából négy esetében merült fel biztonsági hiányosság, háromnál súlyos kockázat lehetőségével.

A hangot kibocsátó, tehát akusztikus játékoknál a kibocsátott hang túl nagy hangnyomásszintje miatt kisebb-nagyobb mértékű halláskárosodás következhet be, amennyiben a gyermek a füléhez közel tartja a játékot. Öt terméket kifogásoltak ilyen szempontból.

A lövedékes játékoknál többféle kockázat is felmerülhet, egyrészt a túl nagy energiával kilőtt lövedék a másik gyermeket szemen találva súlyos szemsérülést okozhat, illetve tapadókorongos lövedék esetén, ha a korong túl könnyen lehúzható a szárról, akkor az kisgyermek szájába kerülve fulladást okozhat. Hat fajta ilyen jellegű termék nem felelt meg termékbiztonsági szempontból a vizsgálatokon.

A vizsgált termékkategóriák:

Műanyag baba 29 db Mágneses játék 10 db Játék mobiltelefon és más akusztikus játék 10 db Játék babakocsi 10 db 3 éven aluliaknak szánt játék 7 db Lövedékes játék 6 db Buborékfújó 3 db Duzzadó játék 2 db Játék könyv 2 db Plüss figura 1 db Szivacs labda 1 db A hazai piacot tekintve azt tapasztalták az ellenőrök, hogy a veszélyes játékok száma még mindig jelentős, aminek oka a folyamatosan megújuló kínálatban, új termékek megjelenésében keresendő. Mivel a felmerülő biztonsági kockázatok egy erősen kiszolgáltatott fogyasztói csoportot, a gyermekeket érintik, így továbbra is folyamatos piacfelügyeleti ellenőrzésekre van szükség - közölte az NFH.

A vizsgálatról készült videót alább nézheti meg:

 

(Fenti képünk forrása: NFH)