BUX
40021

Sokáig lent marad a magyar infláció

A vártnál kisebb inflációs nyomán tovább nőtt az MNB mozgástere - véli a piaci elemzők.

Napi.hu, 2016. március 8. kedd, 12:07

A februári infláció enyhén alulmúlta a várakozást, de nem írta felül a hosszabb távú előrejelzést - kommentált Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. A maginflációs ráta februárban 1,4 százalék volt. Tavaly április óta a maginflációs mutató stabil, azóta 1,3-1,5 százalék között mozog.

Bázishatások miatt 2016 őszén az infláció elérheti a 2 százalékot, év végére pedig a 2,4 százalékot, de a 3 százalékos inflációs célt várhatóan így sem éri el 2017 közepe előtt, ami tartóssá teheti az alacsony kamatokat, valamint lehetővé tesz további nem-konvencionális monetáris politikai intézkedéseket - állapította meg Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A tavalyi átlagos infláció mínusz 0,1 százalék volt, idén 1,1 százalékra számít. Lefelé mutató kockázatot jelent az olajárak év eleji markáns zuhanása. Amennyiben az olajárak tartósan a jelenlegi szinten maradnak, az idei infláció akár 0,5 százalékponttal lehet alacsonyabb.

Az infláció tavaly második félévi emelkedő trendjének megtörése után ebben az évben inkább hullámzó inflációs pályára számít Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője. Várakozása szerint az első félévben továbbra is alacsony értékek lehetnek jellemzőek, nyáron rövid időre negatív tartományba is csúszhat az infláció, de az év második felében már 1 százalék fölötti értékek is lesznek. A februári adattal jelentősen megnőtt annak valószínűsége, hogy a 2016-os éves átlag 1 százalék alatt maradhat.

A monetáris politikai kilátások szempontjából a vártnál alacsonyabb inflációs adat ugyan a 2017-es várakozásokat csak kevéssé érinti, de megerősítheti a már a jegybank által is előrejelzett monetáris lazításra vonatkozó várakozásokat. Ebből a szempontból a következő kulcsfontosságú esemény az Európai Központi Bank március 10-i ülése lesz - tette hozzá Jobbágy.

A magyar gazdaságot továbbra is mérsékelt inflációs környezet jellemzi, tehát a jövedelmek megőrzik értéküket, a vállalkozások pedig könnyebben tervezhetnek stabil árak mellett - triumfált az NGM.

Az inflációs ráta negatívba is fordulhat a következő hónapokban.-  véli Virovácz Péter, az ING Bank makroelemzője. Úgy látja, hogy egy újabb kamatcsökkentési ciklus valószínűsége tovább emelkedett. Ezt támasztja alá a másodkörös hatás is, ugyanis az inflációs várakozások is historikus mélypontra estek. Véleménye szerint azonban indokolt az óvatosság, ugyanis amíg a fékeződő infláció megmarad egy tisztán olajár vezérelte folyamatnak és a maginfláció sem indul csökkenésnek, a kamat tartása mellett is erős érvek szólhatnak.

A friss adat után nagy valószínűséggel számítani lehet arra, hogy március 22-én a negyedéves Inflációs jelentésben a jegybank lefelé módosítja a várható inflációs pályát - véli Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője. Március 22-én mégsem számít kamatvágásra, azonban 2016 kora nyarán kamatvágási ciklus kezdődhet ismét, amely 1 százalék közelébe mérsékelheti az irányadó rátát.