Sokáig marad az Orbán-rendszer - Disneylanddé válhat Magyarország

Romkocsmáival és múzeumaival Disneylanddé válhat Magyarország, amelynek barátságtalan lakói képtelenek megoldani a modern társadalmak szociális problémáit, és amelyet korrupt politikai-gazdasági rendszere miatt kinevetnek a külföldiek és elkerül a külföldi tőke. Így látja egy amerikai professzor.
Napi.hu, 2016. január 19. kedd, 10:41

Jon Van Til amerikai politológus professzor megdöbbentőnek találta, milyen szervezetten rombolja a magyarok mindennapi életét Orbán Viktor "maffiaállama" - derül ki abból a cikkből, amely a Huffington Post hírportálon jelent meg. (A maffiaállam kifejezéssel a Magyar Bálint szociológus, volt kulturális miniszter vezette kutatócsoport kifejezését veszi át - a szerk.)

A szakértő A magyar beteg címmel könyvet írt azokról a tapasztalatairól, amelyeket Budapesten vendégtanárként végzett munkája közben szerzett. Ennek néhány tézisét kérdés-felelet formában jelentette meg. Elismeri, hogy az uralkodó rezsimmel szembe helyezkedőket nem feltétlenül fenyegeti hivatali zaklatás vagy ennél is súlyosabb retorzió, ám karrierjüknek búcsút mondhatnak és számíthatnak rá, hogy az állami média nem túl barátságos képet fest róluk.

Bajok lesznek

Magyarország komoly gondokkal kerülhet szembe a következő években - véli Jon Van Til. Gazdaságilag az a veszély fenyegeti, hogy "elfeledett országgá" válik. A politológus a "flyover country" kifejezést használja, amellyel eredetileg az USA közepén lévő, viszonylag elmaradott államokat illetik, arra utalva, hogy a repülőgépek csak átrepülnek felettük azokon az útjaikon, amelyeken a sűrűn lakott, iparilag fejlett keleti és nyugati tengerpartot kötik össze.

A szakértő szerint Magyarország a túlzott szegénységgel, a képzett munkaerő hiányával küszködő országgá válhat. Emiatt képtelen lesz fenntartani fogyasztási színvonalát és elkerülik a külföldi befektetések. A nemzetközi vállalatokban megerősödhet az a meggyőződés, hogy a politikai rendszer korruptsága miatt nem érdemes itt megtelepedniük.

Ennyi marad

Magyarország nem lesz képes megélni abból, hogy egyfajta Disneylandként működik. Abból, hogy a külföldi turisták eljönnek egy kétnapos hétvégi túrára Budapestre, a Duna partjára, hogy benézzenek a múzeumokba és felhörpintsenek néhány italt a híres romkocsmákban.

A szociális problémák szintén megoldhatatlanná válhatnak. A barátságtalan és bátortalan lakosság nem lesz képes kezelni azokat a gondjait, amelyeket a modern társadalmak jórészt jótékonysági és civil szervezetekkel oldanak meg.

Végül politikailag nevetség tárgyává válhat az ország, ha elitje nem lesz képes átláthatóvá tenni viszonyait, ha nem lesz képes visszaszorítani a korrupciót és az uram-bátyám viszonyokat.

Pórázon tartani

Az amerikai professzor nem ad túl optimista választ arra kérdésre, milyen tanácsot adna a magyaroknak. Magyarországon ismét egypártrendszer van - kezdi válaszát. Nem jósolna túlságosan sok évet a rezsimnek, de úgy látja, nagyon ügyetlennek kell lenniük az ország urainak és támogatóiknak ahhoz, hogy egy évtizednyi időtávon belül elveszítsék a hatalmukat.

Ezért szerinte az átlagembereknek nem kellene sok figyelmet fordítaniuk a hivatalos választásokra - legfeljebb távolmaradásukkal fejezhetik ki véleményüket a rendszerről. Ehelyett azzal kellene foglalkozniuk, hogy kiépítsenek egy masszív "harmadik szektort", egy civil társadalmi hálót, amely több feladatot is elláthatna.

Egyrészt kezelhetne olyan problémákat, amelyeket a hatalom elhanyagol vagy rosszul old meg, másrészt szembesíthetné az ország vezetését azzal, hogy rosszul végzi a dolgát. Jon Van Til szerint a civil társadalomnak megvan a lehetősége arra, hogy pórázon tartsa a kormányt, amely jelenleg szinte teljesen a társadalom ellenőrzése nélkül tevékenykedhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2016.01.22 15:03

Van egy rossz hírem!

Még sokáig marad az Orbán rendszer, vele , vagy nélküle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.01.22 14:27

@enapi:
Ki itt a hungarofób? Gondolom olvasva az idehányt zűrzavaros gondolatokat, az és azok akik az igazi hazafiak.
Nem ártana utána olvasni mi a különbség a hazaszeretet, és a nacionalista hőzöngés között.
Egyetlen hungarofóbot nem ismerek a fórumon, de bugyuta, önsorsrontó a magyarságot tévútra vezető lósungokat folyamatosan harsogókat igen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.01.22 11:13

@enapi:

Barátságtalanok a laküói - megerősíthetem, azok. Sétálj el a HazugságÜgyi Minisztériumból és meglátod. Morcosak, kelletlenek, magukkal foglalkozók, lelketlenek. Így.
Ez nem zárja ki azt, hogy kedves, jó, meleg s engedékeny emberek sokaságával ne lehessen találkozni. Az alaphangulat azonban nem ez.

Rasszista, modod, te, aki rasszista vagy, hajad tövéig.

Meg elfogulatlan: "A romkocsmában meg pont a libsi diákjai járnak hiszen a libsi tulajoknak hozzák a hasznot."

Ez nem politikai rasszuzmus? felmérted pontosan, hoyg minden romkocsmázó liberális beállítottságú? Egyetlen konzervatív sincs közöttük? Aki leissza magát, az nem lehet nemzeti?

A tulajdonosok politikai beállítódásáról is hajszálponts ismeretid vannak? Nincsenek? Akkor előítéletes rasszista vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.01.22 11:09

@enapi:

Ami neked hungarofób, az annyit tesz: elmondta, mi a valóságos helyzet.

A HazugságÜgyi Minisztérium teszi a dolgát, mi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.01.22 10:42

baromira zavaró, hogy gyakorlatilag számolatlan topikot képesek vagytok szétbombázni bugyuta személyeskedéssel
léccí, ezeket priviben intézzétek el!

kérem azt/azokat, akik felelősek a fórumért, hogy tegyék lehetővé privát levél írását. hogy egyesek azon keresztül élhessék ki ezen vágyaikat, ne pedig a topikok folyamatos offolásával, szétcseszzésével!!!!!!
KÖSZÖNÖM!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html