BUX
38643

Sokáig maradhat a magyar alapkamat

A Reuters elemzői konszenzusa szerint nem várható komoly változás a hazai monetáris politika és az infláció alakulásáról is nagy az egyetértés, ám a GDP-számok tekintetében már nagyban szóródnak az előrejelzések.

NAPI, 2010. november 25. csütörtök, 14:20

A Reuters novemberi elemzői felmérésében a megkérdezett elemzők szinte kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy az alapkamat elérte a mélypontját az 5,25 százalékos jelenlegi szinttel és ez nem is változik már idén. A lapunk által megkérdezett elemzők szintén ugyanezt várják az alapkamat alakulásától.

Egy év múlva decemberben, az elemzői konszenzus továbbra is ugyanezzel a rátával számol, ám az eltérés már jóval nagyobb: elképzelhetőnek tartanak 6 és 4,5 százalékos alapkamatot is.

Az infláció decemberre - októberhez hasonlóan - 4,2 százalék körül alakulhat, így az idei átlagos fogyasztói árindex 4,8 százalékos lehet, itt nincsenek komoly eltérések a szakértők között.

Jövőre 3,6 százalék lehet az átlagos infláció, ugyanakkor a tartomány itt már szélesebb, 3 és 4 százalék között ingadozik. Abban viszont egyetértenek a megkérdezett szakértők, hogy szinte nulla a jegybanki inflációs célszint teljesülésének valószínűsége.

A GDP tekintetében viszont nagyok az eltérések: átlagosan 1,6 százalékos - a harmadik három hónaphoz hasonló - bővüléssel számolnak a szakértők az utolsó negyedévre, ám akad 0,6 és 2,8 százalékos növekedésre is prognózis. A prognózisok közötti szórás négyszer akkora, mint a teljes 2011-es évre vonatkozó - utóbbitól 2,6 százalékos növekedést várnak az elemzők. Idén 1 százalékos lehet a növekedés üteme.

A költségvetési hiánycélok esetén nagy az egyetértés, egy-egy kivételtől eltekintve szinte minden szakértő szerint teljesül az idei 3,8 százalékos deficit és jövőre sem lesz több, mint a GDP 2,9 százaléka.
Az ipar idén majdnem 10 százalékkal bővülhet, a növekedés jövőre 7 százalékra lassulhat.