Sokaknál szegényebb lesz az idei karácsony

Idén a tavalyinál kevesebbet szán a lakosság a karácsonyi ajándékokra, amelyek többségét továbbra is a plázákban veszik meg a tervek szerint, és nem változtak a favoritok sem: a ruhák és a szépségápolási termékek állnak az első helyeken.
Dzindzisz Sztefan, 2018. december 3. hétfő, 18:39
Fotó: Pixabay

A Cofidis legfrissebb Hitel Monitor kutatásából kiderült az is, a 18-69 éves lakosság 18 százaléka saját maga készíti az ajándékot, arányuk egy év alatt 5 százalékponttal emelkedett. (Ennyivel drágult a karácsonyi menü.)

A reprezentatív kutatás szerint, amely 3 évre visszamenőleg vizsgálta a karácsonyi ajándékozási szokásokat 2018-ban átlagosan 29 500 forintot szánnak a válaszadók a karácsonyi ajándékokra, szemben a tavalyi 31 900 forintos költéssel. A lakosság 60 százaléka aktuális havi jövedelméből finanszírozza a vásárlást, a többiek jellemzően megtakarításukból, hitelből pedig csak tízből egy válaszadó.

Az ajándékok beszerzésének elsődleges helyszínei továbbra is a plázák, ahol a lakosság 59 százaléka vásárol, ezt követik a hiper- és szupermarketet (51 százalék), valamint a - jellemzően magyar - webshopok (48 százalék).

A tervezett ajándékok között továbbra is a ruhák (42 százalék) és szépségápolási termékek (40 százalék) vezetnek, szintén a lista elején szerepelnek a játékok (37 százalék), az élelmiszerek (32 százalék), valamint a könyvek (30 százalék). Az elektronikai és műszaki cikkek (28 százalék) és a konyhai, háztartási gépek (23 százalék) a népszerűségi listán hátrébb állnak - írja az MTI.

A magyar családok többsége háztartása jelenlegi helyzetét jónak érzi, a családok 59 százaléka gondolja úgy, hogy meg tudja venni az alapvető cikkeket, megengedhet magának egy-két extra költést, egy részük még félre is tud tenni. A jövőről is pozitívan nyilatkoztak: a többség szerint anyagi helyzete ugyanolyan lesz, mint tavaly volt, 76 százalékuk pedig javulásra számít a felmérés szerint.

A Cofidis Hitel Monitor kutatását az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készíti 500 fős mintán évente négy alkalommal. Az adatok a 18-69 éves magyar lakosságra reprezentatívak.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.12.03 19:21

Nekem kicsit gyanús ez a kofidisz kutatás. Lehet, hogy azért hangsúlyozza a szegényebb karácsonyt, hogy hitelt kérjenek tőlük?
Mert akkor utána lesznek szegényebbek a hónapok, de arról nem szól a kofidisz kutatás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html