Sokan halnak meg a magyar utakon

Tíz megyében nőtt, kilenc megyében és Budapesten csökkent a közúti balesetek száma.
Csernátony Csaba, 2017. december 20. szerda, 15:07
Fotó: Napi.hu

Január és szeptember vége között több mint 12 ezer személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt az országban, ez 2 százalékos csökkenést jelent éves szinten. Ugyanakkor a balesetekben több ember veszítette életét, az idén 428-an, egy évvel korábban pedig 420-an - derül ki a KSH összefoglalójából.

Az országon kép felemás: tíz megyében nőtt, kilencben és a fővárosban csökkent a balesetek száma. A legnagyobb emelkedés Heves és Tolna megyékben volt - 8,2 és 7,9 százalékos, ugyanakkor 3 megyében (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Nógrád) 10 százaléknál nagyobb visszaesés következett be.

A balesetek 8,4 százalékát ittasan okozták, ez az 1019 baleset 14 százalékos csökkenést jelent. Az alkohol legnagyobb arányban - 16 százalékban - a Bács-Kiskun megyei, legkevésbé - 4,5 százalékban - a budapesti balesetekben játszott szerepet. Az ittasan okozott balesetek száma Veszprém megyében 40, Győr-Moson-Sopron megyében 34 százalékkal kevesebb lett, ugyanakkor Csongrádban 15, Heves és Vas megyében pedig egyaránt 13 százalékkal emelkedett.

A lakosság számát is figyelembe véve Budapest a legbaleset-veszélyesebb: tízezer lakosra Budapesten közel 16 baleset jutott, szemben a 12,8-as országos átlaggal. Szintén az országos átlag felett van Heves, Somogy, Zala és Vas megye. Ebben az összevetésben Borsod és Nógrád áll a legjobban, előbbiben 8,6, utóbbiban 10,5 baleset jutott tízezer lakosra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.12.20 17:38

1990 ben még évi 2000 felett volt a közúti áldozatok száma, 2000 ben 1200 körül, 2010 ben 600 körül, ma pedig alig több, mint 400.
úgyhogy rendkívül erőteljes volt a javulás, annak ellenére, hogy többszörösére nőtt az utakon a forgalom.

mindez annak köszönhető, hogy sokkal biztonságosabbak lette kaz autók, és az úthálózat is sokat fejlődött.

a bírságolás, rendőségi szigor, stb a közhiedelemmel ellentétben alig játszik szerepet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.12.20 16:03

A több halott a román vendégmelósok miatt van, mivel egy kisbusszal többen jönnek, és karamboloznak is. Tehát egy baleset esetén eleve több a halál.
A másik nagy veszélyforrás a pocsék, szégyenteljes magyar utak.
Pedig nincs még egy qrvaország, amelyik ennyi pénzt szed el az autósoktól, úttal kapcsolatosan.
Mire lopja el a qrmány az utakra beszedett pénzt? Lőrincnek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html