Sokan vártak már erre a magyar adatra

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2016 II. negyedévében 2,6 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások, az ipar és a mezőgazdaság járultak hozzá. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 1,8, az előző negyedévhez viszonyítva 1 százalékkal nőtt.
Napi.hu, 2016. szeptember 6. kedd, 09:04
Fotó: Napi.hu

2016 I. negyedévében az előző év azonos időszakához képest:

 • A GDP volumene 1,1 százalékkal nőtt. A korábban közölt volumenindex revízióját elsősorban a kedvezőbb mezőgazdasági teljesítmény magyarázza.

2016 II. negyedévében az előző év azonos időszakához képest:

 • A GDP volumene 2,6 százalékkal nőtt. Az első becslésben közölt II. negyedévi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.
 • A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye 1,8 százalékkal nőtt.

Termelési oldal:

 • Az ipar hozzáadott értéke 3,9, ezen belül a feldolgozóiparé 3,7 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóiparon belül a legtöbb ágazat hozzáadott értéke - így a közúti járműgyártásé is - bővült. A jelentősebb ágazatok közül a teljesítmény a legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai és optikai termékek gyártásában emelkedett. A feldolgozóipar növekedését továbbra is visszafogta a gép, gépi berendezés gyártása ágazat teljesítménye. Az iparon belül a nem ipari jellegű tevékenységek csökkenése is számottevő volt. (Az ipar nemzetgazdasági ágba sorolt vállalkozások nem csak ipari, hanem egyéb más, például kereskedelmi tevékenységet is folytathatnak.)
 • Az építőipar teljesítménye továbbra is csökken, ezúttal 24 százalékkal, az ágazaton belül leginkább az egyéb építmények építése esett vissza.
 • A mezőgazdaság hozzáadott értéke 13 százalékkal növekedett.
 • A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,3 százalékkal nőtt. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 7,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás bővült nagymértékben. A szállítás, raktározás ág teljesítménye 2,8 százalékkal növekedett. Az információtechnológiai szolgáltatások bővülése következtében az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 4,6 százalékkal nagyobb lett. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzáadott értéke 6,2 százalékkal nőtt, ezen belül az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység növekedése jelentős. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 0,9 százalékkal emelkedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 1,6 százalékkal mérséklődött, amit a pénzügyi közvetítés közvetetten mért szolgáltatási díjának csökkenése, valamint a jutalékok és díjak egyenlegének negatív változása okozott.
 • A bruttó hazai termék 2016. II. negyedévi, 2,6 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 1,8, az ipar 0,9, a mezőgazdaság 0,4 százalékponttal járultak hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás nemzetgazdasági ág hozzájárulása (0,8 százalékpont) volt a legjelentősebb. Az építőipar 0,9 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét.

Felhasználási oldal:

 • A háztartások tényleges fogyasztása 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 5,1 százalékkal bővült. A háztartások fogyasztási kiadásán belül minden kiadási csoportban volumennövekedést mért a KSH. A nagy súlyú kiadási csoportok közül a közlekedés, a szabadidő-kultúra, a lakberendezés, lakásfelszerelés, valamint a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás esetében a volumen az átlagot meghaladóan emelkedett. A magyarok külföldi fogyasztása erőteljesebben növekedett, mint a külföldiek magyarországi fogyasztása. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 5,2 százalékkal nőtt.
 • A kormányzattól kapott természetbeni juttatások volumene 2,1, a közösségi fogyasztásé 2,8 százalékkal bővült.
 • A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 4,4 százalékkal emelkedett.
 • A bruttó állóeszköz-felhalmozás 20 százalékkal visszaesett, ezt döntően az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések befejeződése okozta, ami a költségvetési szervek beruházásait érintette inkább. Míg a gép- és berendezésberuházások volumene stagnált, az építési beruházásoké jelentős mértékben csökkent. A nagyobb súlyú ágazatok közül a szállítás, raktározás, a közigazgatás, védelem, a víz- és hulladékgazdálkodás, valamint a mezőgazdaság beruházási teljesítménye csökkent, a feldolgozóiparé, az energiaiparé, a kereskedelem, gépjárműjavításé, az ingatlanügyleteké, illetve az információ, kommunikációé nőtt.
 • A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 13 százalékkal csökkent.
 • A belföldi felhasználás a II. negyedévben összességében 0,2 százalékkal bővült.
 • A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában folyó áron 989 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export 8,2, az import 6,1 százalékkal emelkedett. Az áruforgalomban a kivitel 7,0, a behozatal 6,1 százalékkal bővült. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 13, importja 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
 • A bruttó hazai termék 2016. II. negyedévi 2,6 százalékos bővüléséhez a végső fogyasztás 3,1 százalékponttal járult hozzá. A bruttó felhalmozás 2,8 százalékponttal lassította a GDP növekedési ütemét. A külkereskedelmi forgalom összességében 2,4 százalékponttal segítette a gazdasági teljesítmény bővülését.

2016 II. negyedévében az előző negyedévhez képest:

 • A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye 1 százalékkal nőtt. (Az előző negyedévivel történő összehasonlítás mindig a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján történik.)
 • A pénzügyi, biztosítási tevékenység kivételével az összes nemzetgazdasági ág növekedett. A termelési oldalon a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 2, az iparé 1, az építőiparé 2,9, a szolgáltatásoké pedig 1 százalékkal bővült.
 • A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 1,1, a kormányzattól származó természetbeni juttatások 0,6, a közösségi fogyasztás 0,3 százalékkal emelkedett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,9 százalékkal csökkent. A külkereskedelemben az export 3,4, az import 2 százalékkal nőtt.

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.09.07 15:16

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.09.07 15:06

@luki44: Ki nyeli le az örökösök helyett a pénzt?

Az állam igen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2016.09.07 13:17

@Rodent: "Eleg csak megnezni azoknak a manyup szamlait, akik maradtak a rendszerben. Na ok azok ik majd rendes nyugdijat kapnak nem csak alamizsnat :)
"
Mindadig mig ezt az alapot fel nem elik. Mikor ez a szamla lenulazodik onnan majd kapja a sokkal kisebb alami nyugdijat. De hat nehez megmagyarazni nekded hogy az a renszer nem egy szocialis alapu rendszer hanem egy gazdasagi es ha te tobbet elsz az atlagos 15-18 evnel nyugdijba akor maradsz a hatralevo eltedre kb 0 Ft, mert a bankok es maganyugdij biztositok nem addnak tovabb penzt mint amedig a takarod er. Ha meg hamarbb meghalsz es nincs orokosod szepen lenyelik a penzt. De te tudod nyugottan gyutoges maganpenztarakba a nyugdijad, nem fogom sajnalni toled a nagyobb nyugdijat amit igy ertel el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.09.07 09:15

@lukika: Minek jossz 2010 januari adatokkal? Mindegy is, semmi jelentosege.

A manyup -ot hiaba hozod fel, arrol vitatkozz masik topicban, szazszor kitargyaltuk mar, amiket irtal az mind okorseg. Eleg csak megnezni azoknak a manyup szamlait, akik maradtak a rendszerben. Na ok azok ik majd rendes nyugdijat kapnak nem csak alamizsnat :)

A devizatartalekot tok mindegy, hogy fel kellett -e hizlalni vagy sem, a lenyeg az, hogy a hitel ( vagyis az allamadossag novekedes ) egy jelentos resze erre ment el. A hitelt valoban felvettek a szocik, de nem elloptak mint fideszes haverjaitok, hanem tartalekot kepeztek belole. Persze nektek az utobbi sokkal jobb, hisz a fideszesek a hazaert lopnak :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.09.07 09:11

@Dakota Summer: Pont ennyi eszed van, aki nem fideszes az bolsi. De amikor nagyot akarsz mondani, akkor libsibolsizol :D

Azert reagalok, hogy ne erezd magad olyan kenyelmesen, dolgozz meg a penzedert szutykos fidesztroll :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html