Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt hetekben közel két tucat cégvezetővel és vállalattulajdonossal beszéltek a G7 gazdasági portál munkatársai különböző ágazatokból. Bár akadt köztük olyan, amely nemhogy csökkentette volna a létszámot, de még fel is vett új embereket, összességében ennek az ellentéte volt a jellemző. A koronaválság által leginkább érintett vállalatoknál szinte kivétel nélkül építettek le már azelőtt, hogy a kormányzat rövidített munkaidőt támogató rendelete megjelent volna.

A cégek többségénél ez főleg a munkaerő könnyebben mozdítható részét érintette. A próbaidősöket lényegében senki nem véglegesítette, de köszöntek el határozott idejű szerződéssel alkalmazott és nyugdíjas munkavállalóktól is. A legáltalánosabb azonban a kölcsönzött munkaerő azonnali leépítése volt.

Néhány helyen azonban még ez sem volt elég a túléléshez, és számos cég kénytelen volt az állandó állományhoz is hozzányúlni. Ez ugyan jóval kevesebb helyen történt meg, de a portálnak nyilatkozó vállalatok között volt olyan, ahol a fix emberek harmadának mondtak fel és még ezen felül is kényszerszabadságra küldték az alkalmazottak egy részét.

Megvan a kockázata annak, hogy a vállalatok a kurzarbeit kihasználásával, akár veszteséget is vállalva megpróbálják megtartani jelenlegi állományukat, ám néhány hónap múlva, ha kifut a program, mégis kénytelenek lesznek leépíteni. Jelen állás szerint ugyanis a támogatást a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követő egy hónapon belül lehet igényelni, tehát valószínűleg valamikor július közepéig, végéig.