Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint a konjunktúraindex a 2018 decemberi 8,6 pontról 7,1 pontra csökkent januárban. Az üzleti bizalmi index 13,9 pontra csökkent az előző havi 15,4 pontról, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 10,6 pontról mínusz 12,1 pontra romlott.

Az üzleti szférán belül januárban az ipari és építőipari bizalmi index csökkent, a szolgáltatóipari és a kereskedelmi viszont kissé emelkedett. Az iparban decemberhez képest egyaránt romlott az elmúlt időszak termelésére, a termelési kilátásokra, a rendelésállományokra - ezen belül az exportrendelésekre - vonatkozó mutató. Egyedül a készletekről alkotott vélemény javult egy keveset. Az egy negyedévvel korábbihoz képest kissé rövidült a szerződéssel lefedett termelési időszak, lassult az új rendelések beáramlása.

Nagyot romlottak az építőipari kilátások

A legnagyobb mértékben az építőipari kilátások romlottak, de még így is nagyon kedvezőek. Az előző háromhavi termeléssel és a rendelésállománnyal kapcsolatos elégedettség azonban érdemben nem változott. A magas- és a mélyépítő cégek kilátásai egyaránt valamivel rosszabbak lettek, az előbbiek romlása már hónapok óta tart.

A kereskedelmi bizalmi index három hónapos csökkenés után januárban hibahatáron belül javult, ezzel az elmúlt öt évet jellemző viszonylag keskeny sáv közepéhez áll közel. Az eladási pozíció megítélése kissé kedvezőbb lett, a készleteké és a rendelésállományé viszont némileg rosszabb.

A szolgáltatói bizalmi index 2019 első hónapjában minimálisan jobb lett az év véginél. Az általános üzletmenet megítélése romlott, a forgalmi várakozások viszont javultak. Az átlagos kapacitáskihasználás magas volt, de a válaszadók csaknem fele jelezte, hogy növelni tudná a teljesítményét. Ennek fő akadálya a munkaerőhiány volt - közölte a GKI.

Romlott a foglalkoztatási szándék

A foglalkoztatási szándék minden ágazatban gyengült, kiugró mértékben az építőiparban. Ugyanakkor csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési törekvés az ipar kivételével minden ágazatban gyengült. A kereskedelemben azonban így is a cégek mintegy 40 százaléka készül áremelésre.

A fogyasztók inflációs várakozása erősödött. A magyar gazdaság jövőjének megítélése minden ágazatban sokat romlott, különösen az építőiparban és az iparban, kevésbé a kereskedelemben, és alig a szolgáltató szférában. A lakosság véleménye is valamivel rosszabb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index a decemberi, kismértékű javulás után januárban ugyanilyen mértékben romlott. Ez a szint az egyébként kiugróan optimista 2018-as év mélypontja környékén van. A lakosság saját várható pénzügyi helyzetét és megtakarítási képességét romlónak érezte, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét viszont javulónak - írták.