Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közműcsatlakozások díjmentessé tétele, a szabályozás egyszerűsítése és az eljárások gyorsítása a gázszolgáltatás esetén 3,5 milliárd, a villamosenergia-bekötésnél 800 millió, a ivóvíz és csatorna csatlakozásnál 200 millió forintnyit takarítottak meg - ismertette Bartal. Szerinte a bürokráciacsökkentés jegyében október végén elfogadott jogszabály a fogyasztóknak kedvez, mert az elosztók végre nem hatóságként működnek és hosszú ügyintézésre kárhoztatják az építkezőket. Bartal már korábban is arról beszélt, hogy az állam maga szeretné a törvényeket betartatni, nem kell ezzel a hálózatok szolgáltatóinak foglalkozni - írta az MTI.

A szabályozás lényege, hogy a szolgáltató nem tagadhatja meg önkényesen a törvényi feltételeknek megfelelő csatlakozási kérelmet, és azonnal meg kell kezdeni az eljárást. A díjmentes szolgáltatás pedig nem köthető óvadék, letét vagy más fizetési kötelezettséghez. A közműcsatlakozások díjmentessé tétele egy átlagos lakás, ház esetében 1,9 millió, egy üzlethelyiségnél 2,8 millió forinttal csökkenti a beruházás költségeit, segítve ezzel a családok otthonteremtését, javítva a vállalkozások versenyképességét - állította a szerdai sajtóeseményen a politikus.

Állítólag a program annyira sikeres, hogy az előző két év átlagához képet - háromszorosára nőtt, és a korábbi évekkel ellentétben az ősz beköszöntével sem mérséklődött - mondta Bartal Tamás.

A program jelentős mértékben javíthatja a kis- és középvállalkozások versenyképességet a beruházási költségek és az adminisztratív terhek csökkentésével, illetve azzal, hogy az energiaellátás biztosításához szükséges több hónapos, akár egy éves engedélyezési, előkészítési időszak néhány hétre csökken - magyarázta Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az államtitkár után, aki szerint az új szabályozás azt eredményezi, hogy a megyénkénti néhány tucat vállalkozás monopolhelyzetét megszüntetve a megfelelő szakmai gyakorlattal és referenciával rendelkező cégek számára is lehetővé teszi, hogy elvégezzék a közműbekötéseket.

Címlapkép forrása: Szabó Dániel/Napi.hu