Sokat bírságolt az MNB

Egy év alatt mintegy félmilliárd forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogosulatlan követelésvásárlásért és több büntetőfeljelentést is tett - közölte a jegybank csütörtökön.
Dzindzisz Sztefan, 2017. február 23. csütörtök, 10:33
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint a piacfelügyeleti vizsgálatsorozat zárásaként a jegybank 50-50 millió forintos bírságot szabott ki a Jo(g)tanácsadó Kft.-re, illetve a szlovákiai székhelyű Yamuna s.r.o. társaságra engedély nélküli követelésvásárlási tevékenység miatt, azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását és büntetőfeljelentést tett az illetékes nyomozó hatóságnál - írja az MTI.

Az MNB megállapította, e társaságok rendszeresen vásároltak magyarországi székhelyű gazdasági társaságoktól követeléseket, noha nem rendelkeztek az e tevékenység végzéséhez szükséges felügyeleti engedéllyel. (Sok pert nyert meg az MNB a bankok ellen)

A jegybank felidézte, 2015-ben több mint 400 pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra e témában, a megkapott adatok alapján pedig több ezer engedményezési ügyletet ellenőrzött. Az ezek nyomán megindított piacfelügyeleti vizsgálatok lezárásaként az MNB több magyarországi és külföldi székhelyű jogosulatlan követelésvásárlóval szemben hozott intézkedéseket.

Bár a vizsgálatsorozat lezárult, a jegybank a továbbiakban is folyamatosan áttekinti, hogy szükséges-e új eljárásokat indítani az engedély nélküli tevékenységet végző piaci szereplőkkel szemben - hívta fel a figyelmet az MNB.

HOZZÁSZÓLÁSOK