Sokat drágult az áram

Novemberben az egyhavi infláció emelkedés 0,2 százalék volt, a tavalyi évhez képest pedig 3,3 százalékkal növekedtek az árak. A NAPI-konszenzus ennél kisebb, 3,2 százalos ütemet várt.
NAPI Online, 2005. december 13. kedd, 09:30

Enyhén nőtt a tojás, a kolbász, a sertés zsíradék ára, míg a baromfi, a péksütemény, a cukor ára csökkent. Jelentősen emelkedett a háztartási energia, a szerencsejáték, a helyi tömegközlekedés, a csatornadíj és a szemétszállítás díja - közölte a KSH.

2005-ben az első tizenegy hónapban átlagosan 3,6 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Egy hónap alatt - 2005. októberhez viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,8 százalékkal növekedtek. Ez az átlagot meghaladó növekedés meghatározóan az idényáras élelmiszerek körében történt 6,1 százalékos áremelkedés következménye.

Növekedett a tojás (1,9 százalék), a párizsi, kolbász (1,8 százalék), a sertészsíradék (1,3 százalék), valamint a tej (1,0 százalék) ára. Árcsökkenés következett be a baromfihús (2,8 százalék), a péksütemények (2,1 százalék) és a cukor (0,4 százalék) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal növekedtek.

A ruházkodási termékek, a háztartási energia és a szolgáltatások esetében szintén áremelkedés következett be. Ez utóbbin belül a távolsági utazás 4,0 százalékkal drágult az október 15-én életbe lépett áremelés következtében. Árcsökkenés volt meg-figyelhető az egyéb cikkek, üzemanyagok, a szeszes italok, dohányáruk és a tartós fogyasztási cikkek körében. Az egyéb cikkek, üzemanyagokon belül a járműüzemanyag-árak 2,7 százalékkal csökkentek.

Egy év alatt - 2004. novemberhez viszonyítva - az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 2,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 23, a munkahelyi étkezés 7, a cukrászáru, fagylalt és éttermi étkezés 6 százalékkal drágult.

A szolgáltatások átlagot meghaladó, 5,4 százalékos áremelkedésén belül a szerencsejáték 16, a helyi tömegközlekedés 14, a csatornadíj és a szemétszállítás 12-12 százalékkal drágult. Az egyéb cikkek, üzemanyagok árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt (5,0 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok 8,3 százalékkal kerültek többe, mint 2004. novemberben. A legnagyobb mértékben a háztartási energia drágult, 5,6 százalékkal, ezen belül az elektromos energia 6,9 százalékkal, a vezetékes gáz ára 5,9 százalékkal növekedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK