Sokat javult a magyar versenyképesség

Magyarország előrerukkolt az IMD versenyképességi listáján, amelyet az idén is az Egyesült Államok vezet. Az új unós tagok közül Észtország szerezte a legjobb helyezést.
NAPI Online, 2005. május 12. csütörtök, 08:08
Fotó:


A világszerte referenciaként kezelt svájci IMD alapítvány friss versenyképességi ragsorában a 42. helyről a 37.-re lépett elő Magyarország, míg az előző évben 8 helyet esett vissza - írja a Népszabadság.

A hatvan országot és régiót 134 kritérium alapján vizsgáló szakértői gárda 2004-hez hasonlóan az idén is az Egyesült Államokat tette az első helyre, mögé felzárkózott Hongkong. Az első tizenöt között szerepel Dánia, Svédország, Finnország, Norvégia és Izland, valamint Kanada, Ausztrália és Írország is. Az utolsó tizenötbe került például Görögország, Törökország, Lengyelország, Olaszország és Argentína. Érdekes, hogy a 23. Németországot megelőzi régióként a 18. Bajorország. S Lombardia is jobban teljesít, mint Itália. Az új EU-tagok közül hazánkat Észtország (26.) és Csehország (36.) előzi meg.

Magyarország számára legnagyobb kihívás 2005-ben az IMD szerint, hogy növekedési pályán tartsa a gazdaságot, teljesítse az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket, a legfőbb kérdésekben megállapodásra jussanak a politikai pártok, nagyobb figyelmet fordítson a lakosság harmadát kitevő szegényekre, s foglalkozzon a decemberi népszavazás következményeivel. Versenyképességi szempontból az országnak erőssége például a társasági adó szintje, a tőzsde, a közvetlen külföldi befektetések mennyisége, a diák-tanár arány, az úthálózat sűrűsége, az ifjúság érdeklődése a tudományok iránt. Gyengesége viszont a személyi jövedelmet terhelő adók szintje, a folyó fizetési mérleg és a költségvetés hiánya, a széles sávú kommunikáció drágasága, a magas tb-járulék, az egészségügyi hálózat, az etikus vállalatirányítás hiánya, valamint a jegybanki és árfolyam-politika.

HOZZÁSZÓLÁSOK