Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A februári kiskeradatok gyenge teljesítményt tükröztek. Már akkor is gyanítani lehetett, hogy átmeneti jelenségről van szó, és ezt a feltételezést a márciusi adatok alátámasztották - kommentálta a KSH friss adatait Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Várakozása szerint a következő hónapokban is folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése annak köszönhetően, hogy a reálkeresetek gyors tempóban emelkednek. Az első negyedévben látott forgalombővülés összességében nem volt kimagaslóan erős, azonban ahhoz elégséges, hogy megerősítsen azt a feltételezést, hogy idén a háztartások erősödő fogyasztása fontos eleme lesz a magyar gazdaság bővülésének. Becslések szerint 3,4 százalékkal nőhet a magyar GDP 2017-ben, amelynek gerincét a háztartások bővülő fogyasztása adhatja.

A húsvéti vásárlások a tavalyi március helyett idén áprilisra estek. Az idén várhatóan 8 százalék körüli reálbér növekedés, az előző hónapokban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése a következő hónapokban tovább gyorsíthatja a kiskerforgalom bővülési ütemét, így idén 4,5-5 százalék lehet az ütem - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani.

Az csak a később megjelenő GDP-adatokból derül majd ki, hogy a belső fogyasztásban a kiskereskedelem és a szolgáltatások mekkora szerepet játszanak - fogalmazott Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Konjunktúraciklusban vagyunk, nőnek a bérek, a foglalkoztatás, és így a vásárlóerő is fokozódik, ez pedig a kiskerforgalomra kedvező hatást gyakorol.

A háztartások emelkedő jövedelmének egy része nem feltétlenül a kiskereskedelemben csapódik le, hanem a szolgáltatások ugyanúgy célkeresztben lehetnek. Az első GDP-adatokból derülnek majd ki a fogyasztási adatok. Ha utóbbiak 5 százalék körüli növekedést mutatnak, akkor az arra utal, hogy a szolgáltatások nagyobb szerepet játszhatnak a fogyasztás bővülésében, mint a kiskereskedelem - fogalmazott a szakértő.

Várható volt, hogy az előző havi gyenge adatközlés után márciusban magasabb lehet a volumen növekedése, azonban az adatközlés még így is meghaladta a várakozásokat - fogalmazott Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője. Ez egyfajta visszaigazodásként is értelmezhető, hiszen a kiskernövekedés az idei két korábbi adatközlésben elmaradt a várt szinttől.

A prognoszta szerint a megugró kiskereskedelmi növekedés jelezhet egyfajta trendfordulót az elmúlt hónapok visszafogottnak mondható növekedése után. Az ING 3,3 százalékos 2017. I. negyedéves GDP előrejelzését mindezek fényében pozitív kockázatok övezik. A KSH május 16-án teszi közzé az első becslését.