A jogszabályok csak havi két ingyenes pénzfelvételt tesznek lehetővé, így azok, akik nem szeretnek bankkártyával fizetni, helyette gyakran vesznek fel készpénzt az ATM-ekből megfizetik ennek az árát. A portál a gyakori ATM-használat alapján vetette össze 25 bank április elején érvényes díjait.

Az elemzés azt vizsgálta, mennyi lesz az éves ATM-es kiadás, ha egy ügyfél havonta 10 alkalommal összesen 150 ezer forintot vesz fel automatából. A legolcsóbb megoldással évente alig több mint 10 ezer forintból is kijöhet az ATM-ezés, a legdrágábbakkal pedig közel 50-70 ezer forint lenne a kiadás. Egyéb pénzintézeteknél és a saját banknál is érdemes megnézni az ajánlatokat, csomagokat, mert a bankok időről időre újabb ajánlatokat dolgoznak ki és könnyen lehet, hogy ezek jobb feltételeket kínálnak többek között a készpénzfelvételre.

"A végösszeget nagyban befolyásolja persze, hogy saját vagy másik bank automatáját választják az ügyfelek. Emellett az életkor és egyéb feltételek alapján is adnak kedvezményeket a bankok. Mindenesetre érdemes áttekinteni, hogy hányszor és mennyiért használjuk az automatákat és kiválasztani a legolcsóbb megoldást. Sokat lehet spórolni egy, a jelenleginél olcsóbb bankszámlával" - véli Gergely Péter, a pénzügyi portál szakértője.

Drága a készpénz

Az elmúlt években átlagosan 4800-5000 között mozgott az ATM-ek száma Magyarországon. Tavaly közel 5 ezer bankjegykiadó automata volt, van a legfrissebb - múlt év végi - hivatalos adatok szerint, ami 3,6 százalékos növekedést jelent a 2015 végi állományhoz képest. Ez is mutatja, hogy a bankautomaták az egyik leggyakrabban használt eszközök a banki ügyfelek körében.

A gépek fenntartása, pénzzel való feltöltése nem nemcsak a bankoknak jelent plusz terhet, hanem a nemzetgazdaságnak is. Éves szinten több 10 milliárdos kiadást jelent például a készpénz-feldolgozás és -szállítás miatt. A magyar kormány és a jegybank, azért is tervezi az elektromos fizetési módok terjesztését, mert a készpénz visszaszorításával hatékonyan lehetne fellépni a fekete gazdaság ellen.

Az Európai Központi Bank adatait elemezve Gergely Péter közölte, hogy a 2015-ös adatok szerint Magyarországon a készpénzállomány GDP-hez viszonyított aránya közel 12 százalékos volt. Az európai országok közül Bulgáriában a legmagasabb, 14 százalékos az érték. A régión belül Csehországban 10 százalék az arány, ami megfelel az eurózóna átlagának. Lengyelországban viszont csak 8, Romániában pedig 6 százalék körüli a készpénz aránya a gazdaságban, míg Dániában vagy Svédországban 4 százalék alatti ez az érték.

ATM-ekre ettől még szükség van

Bár első látásra az online pénzügyi megoldások, szolgáltatások és az elektronikus fizetések térnyerése miatt az ATM-ek idővel feleslegessé válhatnak, a jövőben fontos szerepük lehet. Ugyanis részben átvehetik a bankfiókok egyes funkcióit. "Igaz, ehhez modern, korszerű gépekre lenne szükség. Például olyanokra, amelyek megmutatnák az adott ügyfélnek, hogy milyen szolgáltatásokat vett vagy vehet igénybe. Emellett akár hitelfelvétel vagy betétlekötés is intézhető lenne egy modern ATM-en keresztül" - véli Gergely Péter.

Szerinte a mai technológiák minden további nélkül lehetővé teszik, hogy a bankautomaták emlékezzenek arra, hogy valaki mekkora összeget szokott felvenni a leggyakrabban, és ezt ajánlaná fel első körben minden ATM-es készpénzfelvételnél. Összességében egy korszerű, érintőképernyős ATM-en keresztül a bankok könnyen, egyszerűen és költséghatékonyan tudnának plusz szolgáltatásokat nyújtani az ügyfeleiknek anélkül, hogy nekik be kellene menniük a bankfiókba.