Sokat veszíthetnek a kismamák az új Mt.-vel

Nincsenek könnyű helyzetben a munkahelyükre nyáron visszatérni szándékozó kismamák. Sok munkáltató a kivárás taktikáját választotta, mivel július elsejétől már nincsen a gyes időszakának lejárta után 30 napos védelem, nem kötelesek bérkorrekciót végrehajtani a visszatéréskor, sőt, adott esetben visszafoglalkoztatni sem, még a három éven aluli gyermeket nevelőket sem.
Lajkó Éva, 2012. június 16. szombat, 09:05
Fotó: Napi.hu

Alaposan megváltoztathatja a szülés, gyermeknevelés céljából kivett fizetés nélküli szabadságon, esetleg gyermekápolási táppénzen lévő szülők életét az új munkajogi szabályozás. Ismert, hogy bizonyos munkajogi szabályok 2013. január 1-jét követően lépnek csak életbe, más szabályok viszont már július 1-től kötelezően alkalmazandóak lesznek - hívta fel a figyelmet Farkas Zsuzsanna, munkajogász-szakértő. A kismamákra vonatkozó szabályok többsége már júliustól életbe lép,  a 2013-tól érvényes rész nem kifejezetten a gyermeket nevelőkre vonatkozó, leginkább a szabadság kiszámításával kapcsolatos előírásokat tartalmaz.

A korábbi, a munkáltatók számára szigorúbb szabályok idejében is az volt az általános tapasztalat, hogy a kismamák visszafoglalkoztatási aránya nagyon alacsony, a munkáltatói hozzáállás általában rendkívül diszkriminatív - tette hozzá a jogász. Sok esetben még azok a korábban vezető beosztásban dolgozó anyák sem térhetnek vissza, akik gyermekvállalásuk előtt a cég meghatározó szereplői voltak, és munkájukat a foglalkoztató kiemelten elismerte.

Halogatnak a munkaadók

A mindennapi gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon sok cég a kisgyermeket nevelők, kismamák vonatkozásában a kivárásra játszik, és július 1. utánra teszi a végső döntést, bízva abban, hogy az új törvényi környezetben jelentős költségeket takaríthat meg, valamint felmondani is könnyebb lesz - állítja a szakértő. A költségek eddig főleg abból eredtek, hogy a visszatérő kismamák számára bérkorrekciót, adott esetben állásidőt is kellett fizetni a munkába való visszajelentkezésükkor. (Állásidőt akkor kellett fizetni, ha a visszatérés időpontjában nem tudtak munkát adni a kisgyermekes dolgozónak, és gyermeke 3 éven aluli volt, tehát felmondási tilalom vonatkozott rá.)

A legfontosabb változások
Farkas Zsuzsanna felsorolásában a legfontosabb új rendelkezések szinte kivétel nélkül a felmondási szabályok változására vonatkoznak a kismamák esetében. Ezek:
  • a felmondási védelem feloldása, ha a gyermek 3 éves kora előtt visszatér a munkába a kismama;
  • a várandósság ténye csak akkor jelent védelmet, ha erről a munkáltató bizonyíthatóan tudott;
  • nincs bérkorrekció a visszatéréskor;
  • a gyes lejártát követően nincs 30 napos felmondási védelem;
  • nem lesz felmondási védelem a gyermekápolási táppénz igénybe vétele esetén.

A jognyilatkozat megtételekor érvényes jogszabály lesz az irányadó az érintettekre - nyilatkozta nemrég Pál Lajos a HVG-ORAC részére adott interjúban. Ez azt jelenti, hogy mindazon kismamák, akik visszatérési szándékukat még július 1. előtt jelezték, a felmondás pillanatában érvényes jogi szabályok alapján kerülhetnek elbocsájtásra - ez indokolja az említett munkaadói időhúzást.

Korábbi előadásában Horváth István ügyvéd, munkaügyi szakértő azzal árnyalta a képet, hogy a három éven aluli gyermeket nevelők esetében az új rendelkezések alapján is szűkebb a szokásosnál a munkáltató részéről felhozható felmondási indokok köre. Gyesről, gyedről visszatérők esetében azonban elegendő ok lehet a felmondásra, ha nem tudnak a munkavállaló részére a képzettségének és tapasztalatának megfelelő munkakört felajánlani, illetve a munkavállaló az ilyen ajánlatot elutasítja. Korábban a három éven aluli gyermeket nevelők esetében állásidőt fizetett a munkáltató, míg nem talált megfelelő betöltetlen munkakört, esetleg ajánlatot tehetett a munkaviszony közös megegyezéssel történő felbontására - a legtöbb esetben viszonylag magas összegű végkielégítés kifizetése mellett.

Szabadságmegváltás csak a munkaviszony végén

Egy tavalyi, a szabadság pénzbeni megváltásáról rendelkező jogszabálymódosítás újra változik az idén, mert ütközött egy uniós irányelvvel. Ennek lényege, hogy a szabadság pénzbeni megváltása 2012. július 1-e után csak a jogviszony megszűnése esetén lehetséges. A korábbi 2011-es módosítás során bevezetett lehetőség, amely a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetési nélküli szabadság első 6 hónapjában felgyűlt szabadság pénzbeli megváltására lehetőséget nyújtott, a 2012. július 1-e után megkezdett távollétek esetében tehát már nem alkalmazható.

A 2011-es módosítások csökkentették már a gyermekgondozás céljából kivett fizetett nélküli szabadság (tgyás, gyed, gyes) alatt felgyűlő, majd a munkába álláskor kiadandó fizetett szabadság mértékét, ezt az új szabályozás most nem változtatja meg. 2011 augusztus elsejétől a szülési szabadság időtartamára, továbbá a gyermekgondozás céljára kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára jár fizetett szabadság. Bár mennyisége csökkent, aki egymás után szül több gyermeket, most még akár 60-100 szabadnapot is felhalmozhat 6-7 évnyi távollét alatt, bár sokan "elhasználnak" ebből két gyermek születése közt, mivel így kedvezőbb, magasabb összegű ellátást kaphatnak a tb-szabályok alapján. (Maga a távollét alatt halmozódó fizetett szabadság önmagában abszurd intézmény, ami csak a vállalkozások terheinek növelésére, illetve a szülőképes korban lévő nők munkaerőpiaci esélyeinek rontására jó. A szerk.)

Egyenrangú felek tárgyalnak?

Az új törvény sokkal inkább a szerződési szabadság irányába tolódik el, mely várhatóan olyan lehetőséget teremt a felek számára, melyben a megkötésre kerülő szerződés tartalma jobban tükrözheti a felek valós akaratát - mondta Farkas Zsuzsanna. A szakszervezetek viszont korábban azért támadták a törvényt, mivel szerintük egyáltalán nem egyenrangú felek kötnek egymással szerződést, amit a szabályozás nem tükröz, és csak kevés ponton védi a gyengébb felet.

A Deloitte minapi összeállítása új Munka Törvénykönyvének július elsejétől életbe lépő szabályainak általánosabb vonatkozásaival foglalkozik. A legfontosabb változásokról szóló írás itt olvasható.

Profi gyes-menedzsment segíthet mindkét félnek
Az atipikus foglalkoztatási módok lassan terjednek, a munkáltatók ritkán szavaznak bizalmat arra, hogy a kismama otthonról segítse a cég életét, pedig ez nemcsak költséghatékony volna, hanem önbizalom- és lojalitásnövelő eszközként is megállná a helyét. Ezt azok a civil szervezetek is megerősítették, akik az arra nyitott nagyobb vállalatokkal közösen részletesen szabályozott "gyes-menedzsment" programokat vezettek be. Ezek - állítják - lényegesen hatékonyabbak voltak, mint a korábbi, egyedi engedményeken és egyedi főnöki hozzáálláson alapuló "családbarát" lépések. Az ilyen komplex, formálisabb programok megkívánnak plusz erőfeszítést mind a munkáltató, mind a munkavállaló részéről, ám a tapasztalatok szerint ez sokszorosan térülhet meg.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2012.06.17 11:16

@Juzek: "Ne sírtunk, nem vártuk, hogy majd valaki fizeti a GYEST, GYEDET és az isten tudja még mit. "
Ez rendben is lenne, ha tiszták lennének a játékszabályok.
De amikor a Fidesz állandóan arról papol, hogy támogatják a gyermekvállalást, amikor a Matolcsy féle minisztérium már-már nemzésügyi államtitkárságot hoz létre, akkor brutálisnak tűnhet a kismamáknak a valóság,, mikor szülés után hosszabb-rövidebb idő elteltével vissza akarnak térni a munkahelyükre. (hogy részt vállaljanak a gyermek eltartásában)
Ha lenne jól fizető állásuk, mint a fideszes főfejeseknek, örülhetnének a gyermekek utáni - milliós összegű - adó visszatérítésnek. Érdekes módon ez esetben össze lehet keverni a szociálpolitikát az adórendszerrel. A kis fizetésű, esetleg egykeresős családokban pedig a megnyirbált juttatások miatt sokszor a legszükségesebbre sem futja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kisspete, 2012.06.16 19:55

szerintem ebben az egészben itt az a legnagyobb kár hogy nem garantálja semmi az anyának hogy lesz neki munkahelye miután el megy szülni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Juzek, 2012.06.16 18:14

@Juzek:
Helyesen:Én nem fizetek senki helyett,...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Juzek, 2012.06.16 18:12

A gyermekeink akkor születtek, amikor összesen 6 hét szülési szabadság járt. Ezt meg lehetett osztani, de több nem lehetett. Ne sírtunk, nem vártuk, hogy majd valaki fizeti a GYEST, GYEDET és az isten tudja még mit.
Mindketten dolgoztunk. Én meg azt mondom, hogy aki ezt nyerészkedésre, anyagi haszonszerzésre akarja felhasználni az ne vállaljon gyereket.
Én nem fizetek senki helyet, de az Állam se fizessen.
Dolgozzatok, ne a sült galambot várjátok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lazac, 2012.06.16 09:31

Ezek egyszerüen hazaárulók.Ahol állandóan a munkáról beszélnek álságos módon,de nem teremtenek munkahelyekett,sőt megölik a kiszolgáltatott munkavállalókat is az ilyen törvényekkel,ahol arról beszélnek,hogy drasztikusan fogy a magyar,de minden intézkedésük a növekedés ellen szól,ahol csak a gazdagokat támogatják,ahol elveszik a szegényektől a tanulási lehetőséget,zombi alattvalókat nevelnének ki,ahol az embernek nincs értéke csak a pénznek,stb, ugyan minek lehet nevezni őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html