Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vízjogi engedéllyel rendelkező gazdálkodók alig fele öntözte 2015-ben mezőgazdasági területeit - írta a napilap az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentésére hivatkozva.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint az összesen megközelítőleg 110 ezer árutermelő gazdaságból 2200, azaz két százalékuk rendelkezik vízjogi engedéllyel. Az összes mezőgazdasági termelőre kivetítve ez az arány még alacsonyabb, félmillió termelővel számolva öt ezreléket tesz ki.

Ez több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt 2011-től megszűnt a gazdák által fizetett úgynevezett érdekeltségi hozzájárulás, így a vízszolgáltatóknál forráshiány keletkezett, ami gondokat okoz az öntözőrendszerek megfelelő üzemeltetésében.

Gondot jelent a hektáralapon fizetendő vízszolgáltatási díjban jelentkező nagy különbség, amely néhány ezer forinttól akár százezer forintig is terjedhet. A magas költségek mellett már nem térül meg az öntözés, ezért a díjakat normalizálni kell - jelezte a kamara a lapnak.

A köztestület szerint a gazdálkodók öntözési kedvét növelni lehetne a különböző engedélyezési eljárások egyszerűsítésével is.