A vártnál erőteljesebben tért magához a világgazdaság, így az külső kereslet erőteljesebben húzza a magyar gazdaság idei növekedését - ugyanakkor a vacak időjárás a mezőgazdaság kilátásait is elrontotta - vagyis a korábbi várakozásokhoz képest pozitív és negatív tényezők alakítják az idei folyamatokat. A kormányváltás is befolyásolta a magyar gazdaság helyzetét, hisz az Orbán-kormány megalakulását rendkívüli nemzetközi bizalom övezte, ami érhető volt abból a szempontból, hogy a kisebbségi Bajnai-kormány után jelentős többséget tudott az új kormány felmutatni.

A kedvező várakozások ellenére is jelentős csalódást keltet az Orbán-kormány gazdaságpolitikája a nemzetközi pénzügyi körökben - mondta Petchnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa a cég sajtótájékoztatóján. A kormány egyik napról a másikra változó üzenet küldött a piacnak gazdaságpolitikájáról, s e „ki nem kényszerített hibák" miatt elvesztette azt az létező esélyt, hogy olyan formán csökkentsék az államháztartás idei hiányát, hogy ne kelljen a megszorításokhoz nyúlni. A Pénzügykutató szakértője szerint egyértelmű gazdaságpolitikai célok meghatározását követően pusztán a hitelesség révén lehetett volna csökkenteni az adósságfinanszírozási felárakat.

Ma minden pénzügyi mutató - árfolyam, CDS-felárak - rosszabb, mint a kormány indulásakor. A befektetői bizalomvesztés szerencsére még nem teljes - a piac az önkormányzati választások utánra vár - ugyanis a jelenlegi „gazdasági politika" nem folytatható. A Pénzügykutató azt valószínűsíti, hogy a kormány a teljesíti a vállalásait, vagyis 3,8 százalékos hiánycélt - ám ehhez még 60-70 milliárd forintnyi korrekcióra van szükség.


Az idei növekedést kizárólag a behozatal húzza, a beruházások és fogyasztás is csökken még 2010-ben. A magas nettó export következtében a folyó fizetési mérleg többlete 700 millió euró lehet.

A Pénzügykutató az év hátra levő részére némi forinterősödét vár és azzal számolnak, hogy a jegybanki alapkamat már nem változik. Ezek eredőjeként idén gazdaság 0,8 százalékkal nőhet.


A jövő évre világgazdasági konjunktúra lassulására lehet számítani, hisz az uniós államok a költségvetési stabilitásra koncentrálnak. A lassabb világgazdasághoz alacsonyabb inflációs nyomás és szolídabban növekvő olajárakra lehet számítani. A belső feltételekről keveset lehet tudni - talán majd október harmadika után - mondta Petchnig Mária Zita.

A kormány nyilatkozata szerint a benyújtott költségvetés 2,8 százalékos GDP-arányos hiánnyal készül - más kérdés, hogy a vita alatt a hiányszám miként alakul. Az euró árfolyamában lassú erősödét vár a Pénzügykutató, 2011 végére 275 forintos euróval számolnak, az idei 282 forint után. A jegybank várhatóan semleges monetáris politikát folytat - ami azt jelenti, hogy jövő év végéig marad a jelenlegi 5,25 százalékos jegybanki alapkamat.


2011-ben már a belső piacokon is megindulhat az élénkülés: a reálkeresetek az idei 2,6 százalékos növekedés után további 1,5-2 százalékkal növekedhetnek, így háztartások fogyasztása az idei 3,3 százalékos mínusz után 1,6-2,1 százalékkal nőhet. A beruházások az idei egy százalékos visszaesés után szerény mértékben 2-3 százalékkal nőhetnek - a lakásépítésekben még nem várható növekedés - ezért a szerény mértékű növekedés.