Sokba van a kórházi napidíj

Szocialista módosító javaslat szüntetné meg a vizitdíjat. Tóth Károly szocialista honatya szerint a több-biztosítós rendszerben okafogyott eszközről van szó.
Szigeti Ildikó, 2007. november 26. hétfő, 08:57
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

A módosító javaslatok közül Tóth Ká­roly módosító javaslata kavarta a legnagyobb vihart. A szocialista honatya nem kevesebbet állít, mint azt, hogy szüntessék meg a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, mondván: a több-biztosítós rendszerben okafogyottá válik ez a "szemléletformáló" eszköz. Az MSZP-s képviselő azonban nem várna a rendszer 2009-re tervezett beindításáig, ő már jövő januárban megszüntetné ezeket a befizetési kötelezettségeket.

Tóth Károly ötletét mind párttársai, mind az ellenzék meglepődve fogadta, ráadásul egyelőre a szakma sem kívánja kommentálni. A háziorvosok ugyanis csapdahelyzetben vannak, ha a vizitdíjról kell véleményt mondaniuk. Kertai Aurél, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) korábbi háziorvosi szekciójának vezetője szerint ez kétélű fegyver. Ha ugyanis - egyetértve Tóth Károllyal - a megszüntetés mellett törnek lándzsát, a praxisukban dolgozók megélhetését teszik kockára. Ha viszont a megmaradása mellett érvelnek, a betegek körében jelentősen csökkenne a népszerűségük.

Annyi bizonyos, a vizitdíj bevezetése óta átlagosan 20 százalékkal csökkent a betegforgalom a háziorvosi rendelőkben. Mindemellett egy átlagosnak nevezhető, 1500 főt ellátó praxis ebből származó bevétele havonta 140-150 ezer forint. Amennyiben ezt a forrást hirtelen megszüntetnék, aligha tudnák azonnal pótolni - jegyzi meg Kertai Aurél. Meggyőződése szerint a vizitdíjbevételek akkor lennének igazán megfelelők, ha valós szakmai indokok alapján állapítanák meg a mentességi köröket.

A kórházi napidíjat illetően is igencsak felemás a helyzet. A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) tájékoztatása szerint minél nagyobb egy intézmény, annál többe kerül számára a napidíj. A rendszer működtetése ugyanis jelentős költséggel jár. Egy megyei kórházban például legalább 10-15 pénztárgépet (és több automatát) kell üzemeltetni. A napidíj beszedésének azonban nemcsak kezdő, de karbantartási költségei vannak. Úgy tudjuk, vannak olyan kórházak, amelyeknél nemhogy bevételt, de komoly, a 10 millió forintot is meghaladó kiadást jelent a 300 forintos napidíj törvényben meghatározott módon történő beszedése.

HOZZÁSZÓLÁSOK