Sokkal nagyobb lehet a vártnál a devizahitel-bukta (FT)

Argentínához hasonlítja Magyarországot a Financial Times (FT): ott is és itt egy jogi döntés következményként válik esedékessé több milliárd dollárnyi bedőlt hitel ügyének rendezése. A magyar cech jóval nagyobb lehet a napokban megjelent becsléseknél.
Napi.hu, 2014. június 20. péntek, 14:51
Fotó: Napi.hu

Egy amerikai bírósági döntés másfél milliárd dollárnyi másfél évtizede besült argentin adósság visszafizetését tette kötelezővé, míg a magyar Kúria határozata nyomán a lényegében szintén behajthatatlan devizahitelek ügyének megoldása kapott egyfajta jogi keretet - írja az FT összefoglalójában. Egyelőre nem világos, milyen hatása lesz mindennek a bankrendszerre, ugyanis a legfelsőbb bírói testület meglehetősen tág teret adott a kormánynak a cselekvésre.

Magyarországon 3-4 ezer milliárd forint (15 milliárd dollár) értékű devizahitelt törlesztenek az adósok, ami a GDP 13,4 százaléka - emlékeztet a brit pénzügyi lap. A kölcsönök negyede behajthatatlan volt az elmúlt év végén - derült ki az MNB adataiból. A kormány fel akarja számolni a külföldi devizában felvett lakáshiteleket.

Az elmúlt négy évben két intézkedést hozott: a végtörlesztéssel adott árfolyamon, 30 százalékos diszkonttal lehetett letudni a devizahiteleket, az árfolyamgáttal pedig eltolta az árfolyamváltozások hatásának érvényesítését. A bankok 1,7 milliárd dollár (1,25 milliárd euró) kiadást voltak kénytelenek elkönyvelni.

Nem elég

Ez a két intézkedés azonban messze nem bizonyult elegendőnek, számos adós nem volt hajlandó vagy nem volt képes élni ezekkel a lehetőségekkel, és arra vár, hogy kedvezőbb feltételekkel szabadulhasson meg devizahitelétől. Jelenleg 300 ezer ilyen adósság visszafizetésére várnak a bankok.

A bankok nagy szerencséjére a Kúria kimondta: nem volt inkorrekt a részükről annak feltételezése, hogy ügyfeleik tisztában vannak a devizaárfolyam-változások kockázatával, feltéve, hogy világos tájékoztatást adtak erről. A gond az, hogy senki sem követelte meg a pénzintézetektől, hogy meggyőződjenek a hitelfelvevők ez irányú tájékozottságáról. Ez élesen ellentétes például a lengyel gyakorlattal, ahol nyilatkozatot írattak alá a devizahitelt felvevőkkel arról, hogy tisztában vannak a kockázatokkal.

Emellett a bankoknak számolniuk kell azzal, hogy a legfelsőbb bírói testület elítélte az egyoldalú kamatváltoztatásokat, ha azokat nem kötötték szigorú feltételek teljesítéséhez, továbbá nem tekinti az ilyen hitelezésen belül önálló szolgáltatásnak a devizaátváltást, ezért az ennek költségét fedező vételi és eladási árfolyamok alkalmazását inkorrektnek minősítette.

Mennyi lesz a cech?

A Kúria döntése meglepően puha volt, ami jó a bankoknak - írta ügyfeleinek szóló feljegyzésében Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője. Nem foglalkozik a kamat meghatározásával kapcsolatos bizonytalansággal a szerződésekben, ám ennek ellenére jelentős teret ad az alsóbb szintű bíróságoknak és a kormánynak a megállapodások módosítására.

Bizonytalan, hogy a hitelek mekkora részének leírására kényszerítik rá a bankokat. A Nomura becslése szerint ha vissza kell fizetniük a devizaárfolyamokkal kapcsolatos túlfizetéseket, akkor 200-200 millió eurós (60-90 milliárd forint) cechhel szembesülnek, ha azonban szélesebbre szabják a hitelelengedési kötelezettségeket, akkor ez az összeg felmehet 2-3 milliárd euróra (600-900 milliárd forint). Ez jóval meghaladná a portfolio.hu 379 milliárd forintos (1,23 milliárd euró) becslését - emlékeztet az FT.

Ketyeg

Aggaszthatja a bankokat, hogy a kormánypárt olyan jogszabállyal fenyegetőzik, amely visszamenőleges hatállyal kötelezné a pénzintézeteket az árfolyamrés visszafizetésére. Így értelmezi az FT Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető kijelentését, miszerint az adósoknak mindent vissza kell kapniuk, amit a bankok inkorrekt módon szedtek be tőlük.

A kérdés megoldása ugyanakkor kulcsfontosságú a magyar gazdaság szempontjából, ugyanis miután a magyar háztartások és vállalatok adósságának 60 százaléka devizahitel, az ország idei bruttó külső finanszírozási terhe nagyon magas, eléri a GDP 50 százalékát - derül ki a Rabobank nemrégiben megjelent jelentéséből. Ha szembe állítjuk az április végi 49 milliárd dollárnyi devizatartalékot a 15 milliárd dollárnyi esedékes devizában ketyegő jelzáloghitellel, akkor megállapíthatjuk, hogy Magyarország erősen sérülékeny, nagy bajba kerülhet a globális finanszírozási környezet romlása esetén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

thony, 2014.06.22 11:22

@Minorkavidor: véleményem szerint sem lenne semmi baj, ha a II.Orbán-kormány a Bajnai-féle gazdaságpolitikát folytatja, de - lássuk be - ennek nagyon kicsi volt a valószínűsége...már az I.Orbán-kormány hatalomra kerülésekor is esett a tőzsde és gyengült a HUF...ez elkerülhetetlen volt 2010 is!

Azt gondolom, hogy változatlan árfolyamok és változatlan számú munkahelyek mellett MA sokkal kevesebb baj lenne.

De nézzük, hogy OV hogy jön ki ebből az "unortodox" helyzetből.

schönen Tag noch
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba760384, 2014.06.22 10:35

a legnagyobb baj a borzasztóan alacsony fizetések, 200 eur minimálbér 2014 -ben botrány, de akkora a csóróság, hogy ennyiért is dolgozni kell. a töredék fizetés forrása meg a töredék gdp, ami 4 év alatt 2.1%-ot emelkedett, ez meg a várba kívánkozó munkáját minősíti (ráadásul kétszer annyi energiával termelünk ugyanannyi gdp-t, energiahatékonyság helyett rezsicsökevény)
amíg nem lesz rendes gdp növekedés csinálhatunk bármit a devizahitelekkel érdemben nem változik a helyzet
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Minorkavidor, 2014.06.22 09:50

@Minorkavidor:

jó dátum 2014.06.20.14:18. A 03.28-I dátum egy korábbi, szintén e támával kapcsolatos hsz-ból ragadt bent. Elnézést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Minorkavidor, 2014.06.22 09:44

A Bajnai-kormány utolsó munkanapja 2010. május 28. (péntek) volt. A II. Orbán-kormány 29-én szombaton tette le a hivatali esküt, 31-én, hétfőn tartotta első ülését.
Napi árfolyamok
2010-05-28 14:05

Egység MNB
közép
EUR Euro 1 273,330

CHF Svájci frank 1 191,170

Napi árfolyamok
2014-03-28 14:12

Egység MNB
közép
EUR Euro 1 305,990

CHF Svájci frank 1 251,440

A link itt található: http://www.mkb.hu/friss_informaciok/arfolyamok/mnb_kozeparfolyamok/index.html
Csak fideszeseknek: az adatok középárfolyamon vannak megadva! Az euró árfolyam 11,94892 %-al, azaz 32,66 Ft-tal magasabbak, mint akkor, a svájci frank árfolyama pedig 31,52691 %-al, azaz 60,27 Ft-tal magasabb, mint a kormányváltáskor. Nem lett volna egyszerűbb olyan gazdaságpolitikát folytatni, amely tartotta volna a kormányváltás kori kurzusokat? Azt már leírni is alig merem, hogy nem 11,94892 és 31,52691 %-al rontotta, hanem ellenkezőleg javította volna a kurzust! Ez forintosítva 240,67 ft-os euro és 130,9 ft-os középárfolyamot jelentene a mai napra vonatkozóan?)) ( csak fideszeseknek: mivel vasárnap van, ezért a vasárnapi adatok megegyeznek a péntekivel?) )Már az első esetben sem lett volna deviza-hitel felvét válság, a 2.-ról nem is beszélve, hiszen a hitelgát svájci frank esetében 180 Ft, euró esetében 250 Ft.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

janus, 2014.06.21 13:54

Ezek az emberek egyszerűen nem akarnak fizetni.
Látják, hogy a politikusok is loptak, amikor csökk. árfolyamon törlesztettek..a család "összedobta"...
most is a politikusi gerinctelen idiótizmust várják a választásokra...
az államadósság 26000e Miiliárd Ft felett van >84%, 2012 végén 20500 volt.79%.
vakok és süketek a Magyarok...
Hol vannak a forint hiteleseket mentő intézkedések, akik számoltak és nem kockáztattak..őket leszarják..
Aki fiatal és teheti vágtasson el az országból...és ne is nézzen hátra..mert csak elidiótásodik..a rádió és TV Kádári propagandát meghazudtolóan szépíti a valóságot...
ez egy bukus felé menetelő ország 800 közalk. és tist. vel..
4 miil nyudíjassal..
egy szép jövőjű nyug. demokratikus Magyarország...melynek a jele ehx infúziót tartó kéz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html