Sólyom László javaslatot tett Polt Péter utódjára

A köztársasági elnök kedden levelet írt Szili Katalinnak, amelyben azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Horányi Miklóst válassza meg legfőbb ügyésznek. A 64 éves Horányi Miklós jelenleg a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyésze, korábban büntetőbíróként dolgozott a Legfelsőbb Bíróságon.
NAPI Online, 2006. április 4. kedd, 09:37
Fotó:

Az Országgyűlés 2000 májusában választotta legfőbb ügyésszé dr. Polt Pétert, akinek mandátuma 2006. május 16-án lejár. Az Alkotmány szerint a legfőbb ügyészt a köztársasági elnök javaslatára választja meg az Országgyűlés.

Az államfő korábban leszögezte, hogy javaslatát az új legfőbb ügyész személyére még a választások első fordulója előtt meg fogja tenni, mivel olyan személyt kíván javasolni, aki bármilyen összetételű Országgyűlés számára elfogadható - adta hírül a Köztársasági Elnök Hivatala.

Horányi Miklós jelenleg a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyésze. Korábban büntető bíróként dolgozott, 1979 és 1991 között a Legfelsőbb Bíróságon. 2000 és 2003 között önálló osztályvezető ügyészként a Legfőbb Ügyészség Sajtóirodáját vezette. Több egyetemen és főiskolán is büntetőjogot oktat.

Sólyom László köztársasági elnök álláspontja szerint Horányi Miklós képzettségét, felkészültségét és képességeit illetően megfelel a jogszabályokban megállapított, illetve azoknak az egyéb követelményeknek, amelyek szükségesek a legfőbb ügyészi teendők törvényes és hatékony ellátásához. A köztársasági elnök a legfőbb ügyész jelöléséről levélben tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét.

"Óriási megtiszteltetésnek tartom és elnök úrnak ismételten csak megköszönni tudom azt a kitüntető bizalmát, hogy rám esett a választása" - jelentette ki Horányi Miklós az MTI-nek adott nyilatkozatában. A jelölés előtt Sólyom László "beszélt velem, győzködnie nem kellett" - mondta. "Én azt hiszem, ez nem egy olyan tisztség, amire az ember azt mondaná, hogy győzködni kell, hogy valaki elfogadja: vagy olyan, hogy valaki azt tudja mondani rögtön, hogy igen, vagy azt tudja mondani, hogy köszönöm, nem. Mindenesetre én igazán meghatódott vagyok" - mondta. Horányi hozzátette: a köztársasági elnök bejelentése - hogy alkalmasnak találta a legfőbb ügyész posztjára és jelölte - csak az első lépés, ezt még a parlamentnek is meg kell szavaznia és csak az Országgyűlés igenlő döntését követően nyilatkozik elképzeléseiről.

A jelöltek között Horányin kívül szóba került még Juhász András Fejér megyei főügyész, Sódor István volt fővárosi főügyész, fővárosi fellebbviteli főügyész, Belovics Ervin (48), a Legfőbb Ügyész büntetőjogi helyettese, egyetemi docens, Kondorosi Ferenc (52), igazságügyi közigazgatási államtitkár, Lévay Miklós (52) kriminológus. A HVG múlt heti száma a 64 éves Horányi szakmai kvalitásaival kapcsolatban egy "jó nevű bírót" idéz, aki szerint "Horányi nem igazán szaggatta az istrángot, amikor a Legfelsőbb Bíróságon ítélkezett".

Az MSZP-t hivatalosan még nem értesítették Horányi jelöléséről, de az Index információi szerint személye ellen nincs kifogás. Fodor Gábor szabad demokrata politikus értékelte, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően az államfő nem párthoz kötődő ügyészt választott ki, viszont Horányiról kevés információval rendelkezik, ezért a kisebbik kormánypárt csak a "szükséges információk beszerzése után alakítják ki álláspontjukat. Más pártok közül eddig sem a Fidesz, sem az MDF nem reagált.

HOZZÁSZÓLÁSOK