BUX
38971

Sólyom László: kísért a múlt ...

Új alapokra kell helyezni a magyarországi kisebbségpolitikát - mondta Sólyom László köztársasági elnök szerdán Helsinkiben Köztársasági Elnök Hivatalának tudósításában.

NAPI Online, 2006. március 30. csütörtök, 18:23

A Tarja Halonennel közös sajtótájékoztatón Sólyom László hangsúlyozta, hogy felül kell vizsgálni az eddigi magyar nemzetiségi politikát, helyzetfelmérésre van szükség. - Tizenöt évvel a rendszerváltozás után pontosan fel kell mérni, hogy az új nemzedék, amely már nem a szocializmusban, hanem a demokráciában nőtt fel, amelyet már nem tart össze a fenyegetettség, hanem szelíd asszimilációban él, milyen igényekkel lép fel az anyaországgal szemben, miért és hogyan akar magyar maradni, a korábbi elnyomás megszűnése után milyen alapon képzeli el megtartani magyarságát, s az új kisebbségi politikának minderre tekintettel kell lennie - mondta.

Az államfő szerint a mostani mechanizmusok a rendszerváltozás előtti időkből származnak. - Az eddigi nemzetiségi politika "túlságosan beleragadt abba, hogy vannak külföldi szervezetek, amelyeket ki-ki segélyez", s "jelentős összegek mennek el anélkül, hogy voltaképpen tudnánk, mennyire hatékonyak és valóban jóra fordítjuk-e". Sólyom úgy tekinti ezt a kérdést, mint elnöki ideje egyik programját.

A köztársasági elnök meggyőződése szerint önmagában a kulturális segítség nem elég, a határon túli magyar társadalmak fennmaradásához az szükséges, hogy teljes társadalmi vertikum épüljön fel, vagy maradjon meg, ahol már van. Legyen a kisebbségnek gazdasági ereje, legyenek szakmunkásai, vállalkozói, értelmisége, politikai és társadalmi intézményei.

Magyarország számára modellként szolgál a finnországi svéd kisebbség helyzete - mondta Sólyom László, utalva arra, hogy az alig 5-6 százalékot kitevő svédajkú népességnek egy "történelmi ígéretet betartva" Finnországban megadnak minden olyan jogot, amely másutt legfeljebb csak a 20-30 százalékot kitevő kisebbségeknek jár.

Egy finn újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt a kettős állampolgárságról tartott 2004-es népszavazás, "a határon túliak kérdése, úgy látszik nem érdekelte eléggé a magyar társadalmat". - Azóta magyar belpolitikában elhalványult ez a téma, a mostani választási kampányban egyik párt sem merte zászlajára tűzni - állapította meg. Utalt arra, hogy a kettős állampolgárságnak uniós tagállamok között legfeljebb érzelmi értéke lehet, míg az unión kívüli államokban élő kisebbségek esetében gyakorlati következményei vannak.

A határon túli magyar kisebbségek helyzetével kapcsolatban Sólyom László elmondta, az Európai Unió elnöki tisztét 2006 második felében ellátó Finnország elnöke egyetértett vele abban, hogy a tagjelölteken a legszigorúbban számon kell kérni minden kritériumot, így a nemzetiségek jogaival kapcsolatos elvárásokat is. Az elnökök hangoztatták, hogy mindketten erős Európa hívei.

Az EU délkeleti bővítését, illetve a nyugat-balkáni rendezést illetően a magyar köztársasági elnök felajánlotta Magyarország segítségét, helyismeretét. Hangsúlyozta, hogy a balkáni rendezés csak akkor lehet igazán stabil, ha az az ottani népek történelmének és mentalitásának ismeretében történik. Beszélt vendéglátójával arról is, hogy a koszovói menekültek várhatóan a Vajdaságba kerülnek, s hogy a koszovói szerbeknek adott jogokat érvényesíteni kell Szerbia területein, így a Vajdaságban is.

Sólyom László elmondta, hogy Arnold Rüütel észt elnök is "lelkesen csatlakozott" a zöld elnökök kötetlen hálózatára vonatkozó kezdeményezéséhez, a finn elnök asszony pedig figyelmébe ajánlott több lehetséges partnert, köztük a svéd királyt és az izlandi elnököt. Jelezte csatlakozási szándékát a litván elnök, s érdeklődés mutatkozik kanadai részről is. Az elnök közölte, hogy most mennek el az első levelek azokhoz a személyiségekhez, akikkel már szóba került a téma. Elmondta, hogy elképzelése szerint kötetlen együttműködésről, közös érdekek képviseletéről lenne szó. Az együttműködés hivatalos része abból állna, hogy a résztvevők három-négy év múlva találkoznának Budapesten.