Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szociális államtitkárság előterjesztést készített több kormányrendelet, köztük a megváltozott munkaképességűek felülvizsgálatát meghatározó jogszabály átalakítására.

Az indoklás szerint "a minősítések elvégzése terén felhalmozódott vizsgálati hátralékok akadályozzák az ellátórendszer zökkenőmentes működését, ezért mielőbbi felszámolásuk kiemelt jelentőséggel bír" - írta a lap.

A tervezet szerint nem kell újabb szakértői vizsgálatnak alávetni azt, akiről előzőleg ugyanennek a szervezetnek egy bizottsága már kimondta, hogy egészségromlása végleges, vagy leletek, dokumentumok alapján egyértelműen el lehet dönteni, hogy alkalmas vagy nem valamilyen munkavégzésre.

Az Emmi sajtóirodája szerint a rehabilitációs hatóságok a komplex szakértői minősítések után első fokon 101 408 döntést hoztak meg 2012. július 1-jétől 2015. március 31-éig. A határozatok alapján a felülvizsgálatra kötelezettek 9 százaléka nem szerzett jogosultságot a további ellátásokra, közel 38 ezer ember részére rehabilitációs ellátást, míg 63 500 fő részére rokkantsági ellátást állapítottak meg. Az elmaradt felülvizsgálatok száma még mindig majdnem 68 ezer.