Az MNB és a Magyar Bankszövetség között augusztus 19-én kötött megállapodás alapján kiírt mai devizaeladási tenderen az MNB 591,9 millió svájci frankot adott el az érintett pénzügyi intézményeknek, amellyel biztosította a megmaradt lakossági devizahitel-állomány - autóhitelek és fogyasztási hitelek - forintosításához a bankok és a pénzügyi vállalkozások által igényelt devizát.

Az MNB a jelzáloghiteleken kívüli devizahitelek teljeskörű kivezetése érdekében a partnerkörébe tartozó hitelintézeteken kívül lehetőséget biztosított a partnerkörébe nem tartozó pénzügyi intézmények számára is a jegybanki devizaeladási eszköz közvetetten, ernyőbankokon keresztüli igénybevételére.

A tenderen a partnerkörbe tartozó és érintett 10 hitelintézet összesen 550,2 millió svájci frankot igényelt forint ellenében, amely az MNB legfrissebb, júniusi adatszolgáltatáson alapuló becslése szerint a partnerbankok mérlegében lévő érintett, nettó (értékvesztéssel csökkentett) devizahitel-állomány nagyságrendileg 90 százalékát fedi le.

Ernyőbankokon keresztül további 4 pénzügyi intézmény vett részt a mai tenderen, melynek keretében az MNB 41,7 millió svájci frankot allokált számukra. Összességében a jegybanki tenderen az MNB a teljes érintett devizahitel-állomány több mint 80 százalékának megfelelő banki fedezési igényt elégített ki. A mai tenderen alkalmazott árfolyam az MNB tender időpontjában elérhető legutolsó, 2015. augusztus 19-i hivatalos, 287,2-es svájci frank/forint árfolyam volt.

Az esetlegesen fennmaradt fedezési igény teljes mértékben való kielégítése érdekében az MNB vállalja, hogy igény esetén készen áll további devizatenderek tartására.