BUX
38643

Soros üzent a magyar kormánynak

Soros György magyar származású milliárdos külön közleményt olvasott fel a magyarországi civilek elleni kormányzati fellépéssel kapcsolatban a Bloomberg tévének a davosi Világgazdasági Fórumon adott interjújában.

Napi.hu, 2017. január 20. péntek, 15:48

Soros György a Bloomberg tévének interjút adott a davosi Világgazdasági Fórumon. Erről csütörtökön az MTI alapján - más magyar médiumokhoz hasonlóan - mi is beszámoltunk. Ebben egyebek mellett beszélt Donald Trumpról, az EU-ról, a brexitről és ezzel kapcsolatban Theresa Mayről. Az interjúban viszont - mint ahogy ezt a Forbes kiszúrta - Magyarországról, pontosabban a civil szervezetek ellen indított kormányzati támadásáról is beszélt, ám ez az MTI tudósításából "kimaradt".

Ennek kapcsán egy közleményt olvasott fel, amelyet az alábbi videóban a 33. perctől lehet megnézni.

Ebben elmondja:

A magyar civil társadalom elleni, a kormány tagjai által megfogalmazott fenyegetések ellentétesek az Európai Unió értékeivel és a jogállami elkötelezettséggel, amelyre az elmúlt évtizedekben épült. A civil társadalom a demokrácia elengedhetetlen része, úgy ahogy a politikai közélet nyílt vitája is. Alapítványaimat és életemet a nyílt társadalom támogatásának szenteltem. A jelenlegi magyar kormány ezzel pontosan szemben áll. Magyarország nagyon sokat nyer az EU-tagsággal, ennek fényében a kormány próbálkozása a civil szervezetek megfélemlítésére és hiteltelenítésére teljességgel elfogadhatatlan.