Sorsdöntő évek előtt áll a magyar föld

Sorsdöntő évek előtt áll a magyar agrárium, most dől el, hogy a gazdaságok tudnak-e élni a kedvező kamatkörnyezet és az európai uniós támogatások adta lehetőségekkel - mondta Herczegh András az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója a Magyar Időknek.
Domokos László, 2018. március 16. péntek, 08:12
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt években javult az agrárium megítélése, a stabil támogatási rendszernek köszönhetően vonzó ügyféllé váltak a gazdálkodók, jó értelemben vett verseny alakult ki a bankok között. Minden eddiginél olcsóbban és szélesebb körben juthatnak hitelhez a mezőgazdaság szereplői, akik éltek is ezzel: a hitelállomány tavaly elérte a 634 milliárd forintot, míg 2011-ben 325 milliárd körül volt ez az összeg.

Egyelőre nincsenek konkrétumok az uniós agrárpolitika (KAP) 2020 utáni jövőjéről, de arra számítanak, hogy a most megvalósuló beruházásoknak köszönhetően csökkenhet az ágazat támogatásfüggősége. Jó esetben, amit a támogatási oldalon 2020 után elveszíthetünk, azt a hatékonyabb termelésnek köszönhetően visszaszerezheti az ágazat - mondta Herczegh András.

A legnagyobb kérdés szerinte az, hogy "fel tudunk-e zárkózni nyugati versenytársainkhoz". A korábbinál több olyan tényező jelenik meg az agráriumban - például az időjárási szélsőségek, a technológiai lemaradás vagy a generációváltás -, amely kockázat lehet.

Forrás: NAK/MEGFOSZ.

HOZZÁSZÓLÁSOK