A májusi 3,8 százalék után júniusban valószínűleg még mindig négy százalék alatt maradt az infláció - így összegezhető a Napi által készített elemzői prognózis. Ez csupán kissé múlja felül az előző havi indexet. (A Reuters és a portfolio.hu által készített konszenzusok egyaránt ennél árnyalatnyival magasabb, 4,0 százalékos dinamikával számolnak.) A júniusi adatot jövő kedden teszi közzé a KSH.

Egyelőre a recesszió mellett a forint erősödése tartja féken az árakat. Bár éppen az utóbbi megítélése vegyes: az optimisták közé tartozik Barcza György, a K&H vezető elemzője, aki szerint az árfolyam javulásának hatása megjelent a fogyasztói árakban és csökkentette a dinamikát, míg mások szerint ez csak részben történt így. A piaci elemzők körében a leginkább ellentmondásos az élelmiszerárak megítélése. Májusban a fogyasztói infláció megugrását elsősorban az élelmiszerek, azon belül is az idényáras termékek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) drágulása okozta - azok nélkül az élelmiszerek ára májusban csupán 0,5 százalékkal nőtt, azokkal együtt viszont 4,9 százalékkal. Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere abban bízik, hogy az idei hatodik hónapban az élelmiszerek szegmens árindexe negatív lesz, azaz jócskán korrigál a májusi után. A ruházati cikkek árszintjét pedig a szokásosnál korábban kezdődött nyári leárazások vihették le. Bebesy szerint a forint erősödésének megjelenésével kapcsolatban sok múlik a kereskedőkön, a szakértő összességében 3,8 százalékos év/év inflációra számít júniusban. A drágulás irányába hatott a hatodik hónapban az üzemanyagok áralakulása, főként emiatt Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője 4,2 százalékos adatot vár.

Júliustól tovább gyorsulhat a júliusi áfa- és jövedékiadó-emelés okozta lendület, míg az inflációra komoly mértékben ható gázár alakulása rendkívül nehezen prognosztizálható - a volatilis olajár és a nem átlátható árképzés miatt. A sok bizonytalanság nyomán az év végére vonatkozó inflációs várakozások fokozatosan emelkednek. Míg januárban még 3,6 százalékkal számolt a konszenzus, addig most már 8 százalék felett jár.