Az Európai Bizottság szerdai ülésén tárgyalja azt a javaslatot, amellyel a túlzott deficit miatti eljárás keretében ideiglenesen és részlegesen felfüggesztenék az újabb magyar kohéziós támogatásokat - derül ki abból a napirendtervezetből, amelyet a Reuters brit hírügynökség szerzett meg kedden. (A Bruxinfo már hétfőn hasonló értesülést tett közzé.) A bizottság szerdai ülésének főbb témáit taglaló dokumentumban megjegyzik: a lépés inkább ösztönző, mintsem büntetés, hogy Magyarország csökkentse túlzott hiányát. A felfüggesztést visszavonhatják, ha Magyarország megteszi a kellő intézkedéseket - olvasható a napirendben.

A felfüggesztés mértékéről csak szerdán esik szó; és a javaslatban nem fogalmaztak meg a visszavonásához szükséges konkrét lépéseket sem - írta a dokumentumra hivatkozva a hírügynökség.

A Bruxinfo kommentárja megjegyzi: bár a nyilatkozatokból hetekig úgy tűnt, hogy a szankció lehetséges belengetésével megelégszik a Bizottság, és mindezt kellő erejű "fenyegetésnek" tartja arra, hogy Magyarország radikális lépésekre szánja el magát a költségvetési konszolidáció kapcsán, de a testület most váratlanul mégis elővette a dossziét, és szerdán döntést is hozhat a kötelezettségvállalások felfüggesztésével. A portál úgy tudja, nem kizárt, hogy a szerdán várható bizottsági javaslat nem tartalmaz még konkrét számokat arra nézve, hogy összegszerűen, vagy százalékosan mennyi pénzt tartson vissza Brüsszel.

Mit tervez Budapest?

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára kedden úgy vélekedett: a gyakorlatban nem fog sor kerülni arra, hogy Magyarország a túlzottan magas államháztartási hiány miatti szankcióként ne férjen hozzá a kohéziós alaphoz.

Az államtitkár szerint ha az Európai Bizottság tesz is ilyen értelmű - legkorábban jövő évi hatályú - javaslatot, és azt az EU-tagországok pénzügyminiszterei is jóváhagynák, a kormány már most tavasszal, a szokásos módon elkészítendő konvergenciaprogramban és nemzeti reformprogramban, ősszel pedig a jövő évi költségvetésben megfelelő lépésekkel reagálni fog az uniós elvárásokra.

Leszögezte: Magyarország képes lesz a hiányt az előírt szint, a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt tartani, hiszen a kormány mellett a teljes államigazgatás, a gazdaság és a társadalom is képes arra, hogy teljesítse a vállalásokat.

Karolina Kottova, a bizottság egyik szóvivője hétfőn úgy tájékoztatott: a tervek szerint hamarosan foglalkozik az Európai Bizottság azzal a kérdéssel, hogy a túlzott deficit miatti eljárás keretében javasolja-e az európai uniós tagországoknak, hogy ideiglenesen és részlegesen függesszék fel a Magyarországnak járó kohéziós támogatásokat. Ez lenne az első eset, ha ilyen megfontolás miatt függesztenék fel az uniós kötelezettségvállalásokat egy tagország számára.

A bizottság esetleges javaslatát az uniós pénzügyminiszteri tanácsnak is meg kell vitatnia, továbbá, a Külügyminisztérium januári tájékoztatása szerint ha ilyen értelmű bizottsági javaslat születik, akkor arról az Európai Tanács dönt rendes eljárásban, minősített többséggel.

Az EU-tagországok pénzügyminiszterei az Európai Bizottság javaslatára a múlt hónapban döntöttek úgy, hogy a túlzott államháztartási deficit miatt Magyarország ellen régebben indított eljárás folytatódik. Az akkor kiadott közlemény is utalt arra, hogy a következő lépések egyikeként - mivel euróövezeten kívüli országról van szó - Magyarország esetében a kohéziós alap kötelezettségvállalásainak felfüggesztése is felmerülhet.

Korábbi tájékoztatás szerint egy ilyen intézkedés legkorábban a jövő évtől esedékes uniós támogatásokra vonatkozhatna, és csak azokra, amelyek esetében a támogatott beruházás még nem kezdődött el. Jövőre összesen mintegy 1,7 milliárd eurós támogatással számolhat Magyarország, de ebben a már elkezdett programokra jutó összeg is benne van.