Sötét jövő vár az üzleti világra is a vírus miatt

A legfőbb üzleti kockázatoknak 2021-ben az üzletmenet megszakadását, a világjárvány kitörését és a kiberbiztonsági eseményeket – vagyis három, egymáshoz szorosan kapcsolódó kockázati tényezőt – tartja az Allianz. Magyarországon a kiberkockázatok és a világjárvánnyal kapcsolatos kockázatok fej-fej mellett végeztek a felmérés első helyén.
Molnár Csaba, 2021. január 20. szerda, 14:59
Fotó: Pixabay

"Az Allianz Kockázati Barométer 2021-et egyértelműen a COVID-19 kockázati hármasa uralja. Az üzletmenet megszakadása, a világjárvány és a kiberkockázatok egymással szorosan összefüggő tényezők, amelyek jól szemléltetik globalizált és kapcsolatok hálójával átszőtt világunk növekvő sérülékenységét" - fogalmazott Joachim Müller, az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) vezérigazgatója. "Miközben a járvány továbbra sem engedi szorításából a világ országait, fel kell készülnünk rá, hogy gyakrabban fogunk olyan szélsőséges forgatókönyvekkel szembesülni, mint a globális méretű felhőleállások vagy kibertámadások, a klímaváltozás által előidézett természeti csapások vagy akár egy újabb járvány kitörése."

A Covid-19-hez kapcsolódó három kockázat vezeti a 2021-es Allianz Kockázati Barométer rangsorát; tükrözve azokat a lehetséges diszruptivitási- és káresemény-forgatókönyveket, amelyekkel a vállalatok a koronavírus-járvány nyomán szembesülnek. Az idei év fő üzleti kockázatai az üzletmenet megszakadása (41 százalékos válaszadási aránnyal) és a világjárvány kitörése (40 százalék), amit szorosan követnek a harmadik helyen a kiberbiztonsági események.

Magyarországon fej-fej mellett, megosztva végzett az első helyen a kiberincidensek és a járványhelyzet jelentette kockázatok, mindkettőt egyaránt a 108 válaszadó harminckét százaléka jelölte meg az első helyen. A 2020-as Kockázati Barométeren a válaszadók 42 százaléka által legfontosabb kockázatnak jelölt jogi és szabályozási környezet változásainak kockázata továbbra is jelentős maradt, de a járványhelyzet és a digitalizáció gyorsulását kihasználó kiberbiztonsági incidensek leszorították az első helyről.

A top tízben eddig nem szerepelt a természeti katasztrófák jelentette kockázat, amely hazánkban a viharkárok, valamint az árvizek és földrengések által jelentett rizikófaktorokat fedi.

A 10 legfőbb kockázat Magyarországon
HelyezésKockázatArány (%)
1.Kiber incidensek (például kiberbűnözés, IT hibák és kimaradások, adatvisszaélés, büntetések és bírságok)32
1.Járványhelyzet (például egészségügyi és munkaerőpiaci problémák, utazási korlátozások)32
3.Változások a jogi és szabályozási környezetben (például kereskedelmi háborúk és tarifák, gazdasági szankciók, protekcionizmus, Brexit, Euró zóna felbomlása)29
4.Piaci környezet változásai (például volatilitás, fokozott verseny / új belépők, összeolvadások és felvásárlások, piaci stagnálás, piaci ingadozások)27
5.Éghajlatváltozás / az időjárás-változásnak való nagyobb kitettség20
6.Üzletmenet megszakadás (beleértve a beszállítói lánc fennakadásait)19
7.Makrogazdasági környezet változásai (például monetáris politika, megszorító programok, nyersanyagárak emelkedése, defláció, infláció)17
8.Természeti katasztrófák (például vihar, árvíz, földrengés, természetes tűz)15
9.Tűz, robbanás11

A Covid-19-et kísérő válság továbbra is közvetlen fenyegetést jelent mind az egyének biztonsága, mind az üzleti élet tekintetében, így érthető, hogy a világjárvány kitörése miért végzett számos más kockázatot megelőzve a rangsor 2. helyén, tizenöt helyet ugorva előre. 2021-et megelőzően, az Allianz Kockázati Barométer tíz éves történetében ez az eddig egyértelműen alulbecsült kockázat sosem végzett a 16. helynél előrébb.

A piaci fejlemények (4. hely 19 százalékos válaszadási aránnyal) szintén előrébb lépett, tükrözve a fizetésképtelenségi ráta világjárványt követő növekedésének kockázatát. Az Euler Hermes szerint 2021-ben tömeges fizetésképtelenség várható. A rangsorban számos helyet előre lépő kockázati tényezők továbbá a makroökonómiai fejlemények (8. hely, 13 százalékos válaszadási aránnyal), valamint a politikai kockázatok és a politikai indíttatású erőszak (10. hely, 11 százalékos válaszadási aránnyal).

Ezek előretörése nagyrészt szintén a koronavírus-járvány következménye. Az idei év felmérésének vesztesei a jogszabályi és szabályozási változások (5. hely, 19 százalékos válaszadási aránnyal), a természeti katasztrófák (6. hely, 17 százalékos válaszadási aránnyal), a tűzeset/robbanás (7. hely, 16 százalékos válaszadási aránnyal), valamint a klímaváltozás (9. hely, 13 százalékos válaszadási aránnyal), amelyek helyét egyértelműen a járvánnyal kapcsolatos aggodalmak vették át.

HOZZÁSZÓLÁSOK