BUX

Spórolni akart az FKF a hókotrókon (frissített)

Hétfő hajnalban csak a hókotrók felét állította üzembe a fővárosi közterület-fenntartó, amely "sokkal enyhébb" időjárásra készülve döntött a takarékoskodás mellett.

Tóth Kata, 2013. január 14. hétfő, 14:07

Csak hatodrangú feladatnak tekinti a téli hómunkát a Fővárosi Önkormányzat, ezért nem ritka, hogy 1-2 milliárd forintos osztalékot vonnak el a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-től (FKF) más, fontosabbnak vélt teendőkre. Így fordulhatott elő, hogy hétfőn hajnali 6 óráig a 117 hókotróból mindössze 65 állt munkába - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Szaniszló Sándor, a fővárosi Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke.

Az OMSZ 15 centiméter körüli havat is jelzett a fővárosra
Az Országos Meteorológia Szolgálat hétfő este közölte: vasárnap reggeli előrejelzésükben a főváros térségére a bizonytalan időjárási helyzet miatt még 5 centiméter körüli friss hó mennyiséget vártak hétfő reggelig. Az újabb információk alapján azonban vasárnap délután frissítették előrejelzéseiket, amelyben jelezték, hogy hétfő reggelig 5 centimétert meghaladó hómennyiségre is számítani lehet. Vasárnap esti előrejelzésükben pedig már azt közölték, hogy akár 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat

Információink szerint az FKF-nek az Országos Meteorológiai Szolgálat, amelynek jelentéséért a társaság évi 8,6 millió forintot fizet jóval későbbre ígérte az erős, akár 20 centimétert eredményező havazást. (Más, ingyenes oldalakon már vasárnap feltüntették, hogy több mint 20 centi szilárd halmazállapotú csapadékra lehet számítani a fővárosban hétfő hajnalra.)

Mivel a ténylegesnél jóval enyhébb időjárásra számítottak, ezért "spórolás" gyanánt mindössze 527 ember állt munkába reggel. Szaniszló szerint az erős havazás miatt kellemetlenségeket elszenvedőket még az sem kompenzálja, hogy éjfélig - Tarlós István főpolgármester engedélye alapján - ingyenes a tömegközlekedés a BKK teljes hálózatán. Azoknak ugyanis, akik a metróig sem tudtak eljutni, nem megoldást a korábban Horváth Csaba MSZP-s főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslat, hiszen sokszor a felszíni kötött pályás járművek és a buszok is elakadtak.

Szűcs Panni, a BVK Holding Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. szóvivője a Napi Gazdaságnak azt mondta, valóban 65 hókotró állt munkába hétfő hajnalban, mivel jóval kisebb havazásra számítottak, azt azonban hangsúlyozta, délelőttre már teljes kapacitással dolgozott az FKF. Egy-egy ilyen "havazós" nap csaknem 80-100 milliójába kerül a zrt.-nek - tette hozzá a szóvivő.

.